Lazić (Udruženja javnih tužilaca): Čudna smena tužiteljki koje su radile na slučaju EPS-a 1Radovan Lazić Foto: Medija centar

Predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Radovan Lazić ocenio je večeras da je smenjivanje tužiteljki koje su radile na slučaju zloupotreba u Elektroprivredi Srbije (EPS) čudno, jer je neobično da se posle godinu dana rada na predmetu menja postupajući zamenik, i to nakon hapšenja osumnjičenih za čije hapšenje je dao nalog.

Lazić je, u gostovanju na televiziji „Insajder“, nazvao nelogičnim objašnjenje Višeg javnog tužilaštva da su zamenice tužioca Bojana Savović i Jasmina Paunović smenjene jer su odugovlačile predmet.

Predmet se nalazi u policiji, a tužilac je tu u poziciji da urgencijama može samo da ubrzava taj postupak, nikako da ga odugovlači, objasnio je on, uz konstataciju da njegove koleginice svoj posao rade veoma savesno, odgovorno i pošteno.

Dve tužiteljke su, dan nakon što je po njihovom nalogu uhapšeno šest osoba koje se sumnjiče da su oštetile EPS za 7,5 miliona dolara, premeštene iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal.

Lazić je za Insajderovu emisiju“Marker“ rekao da je neobično i to što je Više javno tužilaštvo promenilo godišnji raspored samo dva meseca od njegove primene.

„Samo njegovo ime kaže da je godišnji i donosi se na kraju godine za narednu godinu. Može se menjati, ali samo kada postoje opravdani razlozi za to, a to su, prema pravilniku, povećanje obima posla, povećanje broja predmeta, duže odsustvo nekog od zamenika u Tužilaštvu ili neki drugi konkretni razlozi. Ovde ne vidimo da li postoji bilo kakav razlog – ni oni koji se u pravilniku navode kao opravdani, ni neki drugi“, objasnio je on.

Prema njegovoj oceni, sve izgleda kao opstrukcija postupka, ali bez dovoljno informacija može samo da se špekuliše.

„Javnost je u ovom trenutku najjača zaštita. Nisam siguran u zaštitu koju može da pruži Državno veće tužilaca, a koje je za to ne samo nadležno, nego i obavezno da u ovakvim situacijama reaguje i pruži zaštitu koleginicama. A što se tiče reakcije republičkog javnog tužioca – mislim da je javnost navikla da je ne očekuje“, zaključio je Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari