Libek: Organizacije uredno predaju finansijske izveštaje i oni su javno dostupni 1Foto: Screenshot/N1

Predsednik nevladine organizacije Libek Miloš Nikolić izjavio je danas FoNetu da je iznenađen time što su Libek i više ili manje srodne organizacije, istraživački centri i mediji na spisku organizacije čije je podatke od banaka tražila Uprava za sprečavanje pranja novca.

„Najpovršnijim uvidom u aktivnosti kojima se organizacije sa liste bave može jasno da se vidi da ne postoje apsolutno nikakvi rizici o radnjama kao što su finansiranje terorizma ili pranje para“, poručio je Nikolić u pisanoj izjavi.

On je istakao da na spisku ne vidi naznake spornih aktivnosti čijim sprečavanjem bi Uprava trebalo da se bavi već smatra da je nevladin sektor jedan od najtransparentnijih sektora u Srbiji.

„Mnoge ove organizacije dobijaju grantove na konkursima, ne mogu da troše sredstva van opisanih aktivnosti, postoje ugovori koji regulišu taj odnos, često sa vrlo preciznim budžetskim specifikacijama troškova. Pošto banka registruje priliv, postoji zahtev za pravnim opravdanjem priliva, postoje posebni namenski računi za donacije, pa se pri svakom internom transferu tih iznosa ponovo zahteva ugovor na uvid“, istakao je Nikolić.

On je dodao i da organizacije uredno predaju finansijske izveštaje i da su ti izveštaji javno dostupni.

Nikolić je naglasio da svako treba da bude podložan standarnoj proveri u skladu sa procedurama, ali i da nevladin sektor posluje daleko transparentnije nego mnoga velika držana i javna preduzeća i da se „novac građana Srbije troši daleko netransparentnije“.

„Postoje mnoge nerasvetljene afere u koje su bili uključeni najviši državni funkcioneri, a na koje su ukazivali upravo mnogi pojedinci i organizacije sa pomenutog spiska“, naveo je on.

On je dodao da ostaje pitanje po kom kriterijumu je napravljen spisak, odnosno na osnovu čega se organizacije i pojedinci koji su na spisku „istaknuti kao relevantni za procenu rizika“ i ističe da je javnost mora da zna kako je izgledao proces odabira i kako će izgledati naredni procesi.

„Moramo da razjasnimo da li je ovde možda došlo do zloupotrebe procedure i ako jeste da li će i na koji način da se snosi odgovornost za tu moguću zloupotrebu. Ako takva zloupotreba potencijalno postoji onda mora pravno da se ustanovi koja je bila namera iza ovakve zloupotrebe“, poručio je Nikolić i dodao da „ili postoji opravdana sumnja ili postoji prikrivena zloupotreba“ i da „nema trećeg“.

Upitan da li ovo vidi kao neku vrstu pritiska, Nikolić je rekao da spisak nije javno objavila relevantna institucija, već je procureo u javnost, pa je „ovo specifična, prikrivena vrsta pretnje za organizacije našeg društva“.

„Ovde postoji mogućnost da je u pitanju mnogo ozbiljnija stvar, a to je zloupotreba zakonskih procedura i službenog položaja kako bi se na neprihvatljiv način pribavili podaci o detaljima poslovanja organizacija. Ukoliko je došlo do takve zloupotrebe moraćemo da dobijemo i odgovor na pitanje zašto je do nje došlo“, zaključio je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari