Libergraf: Odluka užičke vlasti o ozakonjenju objekata u zaštićenim zonama Vrutaka nije u skladu sa planom zaštite tog jezera 1Foto: Privatna arhiva

Građanska čitaonica Libergraf je izrazila žaljenje što je užička skupština, i pored upozorenja tog udruženja građana, usvojila odluku o ozakonjenju objekata u drugoj i trećoj zoni sanitarne zaštite jezera Vrtuci, koje služi sa vodosnabdevanje grada.

Libergraf je tražio od gradskih čelnika da povuku predlog te odluke, uz objašnjenje da nije u skladu sa prostornim planom zaštite tog područja i da njome lokalna vlast pokušava da prebaci sopstvenu odgovornost za zaštitu jezera na građane koji žive u njegovoj okolini, u selima Bioska, Vrutci i Kremna.

Osim Libergafa, isti takav zahtev je gradskoj vlasti uputio i užički odbor Narodne stranke.

U Libergrafu navode da je „gradsko rukovodstvo još jednom pokazalo da odluke donosi bez konsultacija sa građanima, bez preciznih podataka sa terena i  sagledavanja posledica koje te odluke mogu izazavati“.

„Odluka je u suprotnosti sa odredbama Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Vrutci, jer se njenim usvajenjem obaveza JVP Srbijavode i JKP Vodovod da obezbede sanitarno bezbedno prikupljanje i prečišćavanje svih otpadnih voda u drugoj zoni zaštite akumulacije prebacuje na građane, odnosno vlasnike objekata koji podležu ozakonjenju“, ističu u Libergrafu.

Poseban problem je i to, dodaju, „što se odluka odnosi i na objekte u trećoj zoni zaštite u kojoj nije propisana obavezna sanitacija, ukoliko ne ugrožavaju izdanske, površinske vode i akumulaciju“.

Uz isticanje da se Zakon o ozakonjenju ne primenjuje na objekte koji su izgrađeni bez građevinske dozvole za koje, u vreme izgradnje, nije bila propisana obaveza njenog pribavljanja, Libergraf navodi da većinu objekata u drugoj zoni čine upravo takvi objeketi, za čiju sanitaciju gradska vlast ne nudi rešenje.

Libergraf je poručio gradskoj vlasti da istinski trebalo da se posveti sanitarnoj zaštiti Vrutaka tako što će, u skladu sa prostornim planom, izraditi akcioni plan sanacije i zaštite akumulacije, popisati sve objekte sa neadekvatnim septičkim jamama i obezbediti sanitarno bezbedno prikupljanje i prečišćavanje svih otpadnih voda u drugoj zoni sanitarne zaštite akumulacije i započeti izgradnju kanalizacionih sistema i odgovarajućih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u trećoj zaštićenoj zoni.

Troškovi ozakonjenja biće  4.000 evra

„Građani koji su nameravali da ozakone objekte, od toga će odustati jer su im troškovi ozakonjenja, sa oko 300 evra, porasli na više od 4.000 evra“, ističu u Libergafu i dodaju da to neće doprineti uspešnijoj primeni Zakona o ozakonjenju.

Konsultacije sa građanima

U Libergrafi kažu da su njihovi predstavnici započeli konsultacije sa građanima sela Bioska, Vrutci i Kremna, kako bi zajedno sa njima pokušali da osmisle rešenje za nastale probleme.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari