Linta: Sudbina nestalih najvažnije civilizacijsko pitanje 1Miodrag Linta Foto: Medija centar (аrhiva)

Krajnje je vreme da se konačno rasvetli sudbina svih nestalih lica, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost, kao najvažnije humano i civilizacijsko pitanje u regionu, izjavio je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, povodom Međunarodnog dana nestalih lica.

On je u saopštenju ocenio da se porodice nestalih Srba posebno susreću sa brojnim problemima u „nastojanju da otkriju šta se desilo sa njihovim najmilijima“. Linta ukazuje na ozbiljne prepreke koje koče proces traženja i identifikacije nestalih Srba u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji.

„Očigledno je da zvanični Zagreb, Sarajevo i privremene institucije u Prištini ne pokazuju stvarnu volju da učine konkretne pomake da se reši sudbina nestalih Srba vezano za ekshumacije, kao i za identifikacije posmtrnih ostataka“, smatra Linta.

Prema njegovom stavu, jedan od glavnih razloga za takvo ponašanje jeste politika dvostrukih standarda dela međunarodne zajednice prema prostoru bivše Jugoslavije, po kojoj su „Srbi tobođe agresori a Hrvati, Bošnjaci i Albanci tobođe žrtve“.

Posebno vređa činjenica da nisu učinjeni gotovo nikakvi pomaci u kažnjavanju zločina koje su počinili pripadnici Hrvatske vojske, Armije BiH i OVK, napomenuo je Linta.

„Takođe, sramotna je činjenica da se Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nije dovoljno bavilo istraživanjem zločina koji su počinjeni nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije“, konstatovao je Linta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari