Uz učešće i punu podršku Pere Milankova, predsednika opštine Nova Crnja, u petak, 17. oktobra održan je sastanak predstavnika gradova u kojima je živeo i radio veliki srpski pesnik, slikar i dramski pisac Đura Jakšić. Pored domaćina, predsednika opštine, u radu su učestvovali i predsednik Skupštine opštine Ranko Brborić i direktor SKTC ‘’Đura Jakšić’’, Rodoljub Boškić. Sastanak su inicirali direktori centara za kulturu Srpske Crnje i Požarevca i njemu su prethodili preliminarni razgovori, posete i razmena iskustava.


Podsećamo da su ‘’Liparske večeri’’ manifestacija koja se više od pola veka održava u rodnom mestu Đure Jakšića, Srpskoj Crnji, a da je na vrhuncu svoje popularnosti i kvaliteta bila devedesetih godina, kada su se u ovom lepom mestu,na samoj granici sa Rumunijom, krajem juna družili i razmenjivali programe umetnici iz Beograda, Kragujevca, Temišvara, Jagodine, Zrenjanina, Požarevca, Kikinde i Novog Sada, ali i drugih mesta koja su Đurino stvaralaštvo doživljavali kao sebi blisko. Ratne, krizne godine učinile su to da se manifestacija više zadržala u opštinskom ataru, odužujući se velikom čoveku mnogo skromnije nego što to on zaslužuje. Ideja ovog skupa je bilo upravo to: da se za duži period usvoji i osnaži koncept manifestacije koji će na državnom nivou oduživati dug Đuri Jakšiću. U tom cilju biće usvojen i potpisan protokol o saradnji svih ovih gradova, čime će se stvoriti programski i tehnički uslovi da ova manifestacija za duži vremenski period stabilizuje svoje postojanje i trajno obezbedi razmenu ideja, programa i sadržaja koji se neće baviti samo Đurinim delom, već i savremenim dostignućima.

Upravo to i jeste osnovni zaključak ovoga skupa. Dogovoreno je da se sačini Memorandum manifestacije koji će, na prigodnom sastanku, usvojiti i potpisati predstavnici ovih gradova, čime će širom biti otvorena vrata i za druge vrste saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari