Lipkovski: Planirao sam da podnesem ostavku 1

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Lipkovski izjavio je za Danas da je planirao da podnese ostavku posle usvajanja „užasnog“ Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, te da mu u tom smislu nije žao što je pokrenuta inicijativa za njegovu smenu.

Profesora Lipkovskog je vest o predlogu Ministarstva prosvete za njegovo razrešenje, koju je Danas prvi objavio, zatekla po jučerašnjem povratku iz Moskve. Kaže da o tome nije obavešten, ali da je smenu očekivao, jer je odnos Ministarstva prosvete i NPS-a u poslednje vreme loš i da su predstavnici tog ministarstva na sednice Saveta „dolazili da se žale, a ništa konkretno nisu radili“. On odbacuje primedbe prosvetne vlasti da svoj posao kao predsednik NPS-a nije radio dobro, napominjući da je obrazloženje o nepoštovanju rokova besmisleno, „jer prosveta nije brzi voz i rokova najčešće nema“.

– Ako ćemo o radu, ja mogu da iznesem čitav niz primedbi na njihov nerad, ali mislim da je to besmisleno. Ovde se radi o dubljoj stvari, a to je da Ministarstvo ne želi kontrolu stručne javnosti, što se vidi i kroz Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Protiv tog zakona nisam bio samo ja, već i ceo NPS, univerziteti i stručna javnost, kaže Lipkovski, napominjući da prosvetnoj vlasti smeta jer je NPS „počeo da misli svojom glavnom“ i da bude kontrolni organ, što mu je uloga po sadašnjem zakonu.

Kaže i da su reforme koje sprovodi aktuelna garnitura Ministarstva u duhu onoga što je radio pokojni ministar prosvete Gašo Knežević, a što nije podržavao.

– Predstavnici Ministarstva su prisustvovali svakoj sednici NPS-a i imali su uvid koje odluke smo donosili. Neke od njih sam lično pisao i slao Ministarstvu jer godinu dana nismo imali pravnika. Jedno vreme nam je dodeljen Aleksandar Marković koji je postavljen za pomoćnika ministra za pravne poslove. On ništa nije radio u NPS-u. Tek na poslednjoj sednici, pre isteka mandata polovini članova Saveta, dodeljen nam je pravnik, kaže Lipkovski.

Tome je prethodila oštra polemika državne sekretarke Ministarstva prosvete Anemarije Viček, koja je na jednoj od poslednjih sednica kritikovala NPS zato što ne dostavlja na vreme izglasane materijale, na šta joj je Lipkovski replicirao pitanjem da li on kao predsednik Saveta treba da piše pravne odluke. Na toj sednici je ukazano na lošu komunikaciju dva organa, te da nigde nije definisana procedura ko kome i šta šalje, a Lipkovski je podsetio da je Ministarstvo po zakonu dužno da obezbedi tehničke uslove za rad NPS-a.

Na pitanje da li očekuje podršku poslanika koji treba da se izjasne o inicijativi Ministarstva, s obzirom da je izabran glasovima SNS uprkos protivljenju tadašnjeg ministra prosvete Srđana Verbića, Lipkovski odgovara da ne može da priča o poslaničkoj kombinatorici i da jedva poznaje nekolicinu poslanika.

– Podrška neće zavisiti od mene već od stava Aleksandra Vučića, ukazuje Lipkovski.

Na pitanje da li predlog za razrešenje povezuje sa podrškom koju je uputio smenjenom direktoru Centra za promociju nauke Nemanji Đorđeviću, sagovornik Danasa odgovara da nije podržao Đorđevića već se oglasio „zbog načina na koji se jedna naučna diskusija pretvara u političke varijete“.

Šta piše u predlogu za smenu?

U inicijativi za razrešenje Lipkovskog koju je Ministarstvo uputilo Odboru za obrazovanje i nauku Skupštine Srbije naveden je niz pravilnika koje je u cilju nesmetanog funkcionisanja obrazovnog sistema morao da donese ministar prosvete, jer se NPS nije izjasnio u zakonskom roku. Apostrofirano je da je propušteno davanje mišljenja o nastavnim planovima i programima za obrazovanje nacionalnih manjina, a Lipkovskom je zamereno i što nije sproveo postupak koji sledi nakon usvajanja opštih standarda postignuća za kraj obaveznog obrazovanja za srpski kao nematernji jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari