List „Kolektiv“ RTB Bor slavi 71. rođendan 1

Kada u Boru i Majdanpeku kažete Kolektiv, prva asocijacija je basenski list koji je 1. novembra „napunio“ 71 godinu.

Prvi broj izašao je iz štampe 1. novembra 1947. Godine i do sada je odštampano odštampano 2.299 brojeva u tiražu od 22 miliona primeraka. Napisano je oko 265.000 novinarskih tekstova ilustrovanih sa preko 26.000 fotografija, zabeležile su brojne generacije novinara koje su stasavale u „Kolektivu“ i iz njega odlazile u penziju. „Kolektiv“ nije bio samo list borskog kombinata bakra, već i hroničar dešavanja u Boru i Majdanpeku u kojima je život neraskidivo vezan sa borskim basenom.

-Od prvog broja 1. novembra 1947. godine, kada je zamenio zvučnike na borskim banderama i deljen najboljim radnicima po pogonima, a onda masnih listova išao iz ruke u ruku po komšiluku, pa sve do današnjih dana, kada ga dobija svaki drugi zaposlen u RTB Bor, a internetom je dostupan svima i svuda, „Kolektiv“ je o(p)stao kao 71 godinu neprekidana priča o borskom bakru. – kaže portparol RTB Bor, Gorica Tončev Vasilić.

Redakcija slavljenika ovih dana dobija rođendanske čestitke: od ministara, državnih sekretara, novinarskih udruženja i kolega, a svima je zajednička želja – dalje trajanje.

-Kao da su se dogovarali, a nisu – sigurna sam – svi su nam poželeli trajanje i uspešan dalji rad sa novim vlasnikom kompanije, samim tim i lista. I kolege iz Sputnika, Al Džazire, Mađarske državne televizije, agencije Ruptly, ali i ministar rudarstva i energetike, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja i predsednik i sekretar Udruženja novinara Srbije, poželeli su „Kolektivu“, pored ostalog, da ne posustane u misiji vernog hroničara i čuvara tradicije ni kada se – a samo što nije – nađe u skutima kineskog „Zijina“. I neće jer, kako čuh u intervjuu sa njihovim posmatračima u oblasti HR-a i društvene odgovornosti, „Zijin“ sektor informisanja smatra veoma važnim za poslovanje. Imaju i oni svoj list koji izlazi „tek“ 23 godine i, kako rekoše Huang Zhaoyu, zadužen za HR i Du Chengxiang, zamenik glavnog menadžera za društvenu odgovornost, prava su „beba“ u odnosu na „Kolektiv“. – kaže portparolka RTB Bor, dodajući da čuvajući se prokletstva žute štampe, koja je odavno prešla ne samo granicu dobrog ukusa, već i moralnih načela, „Kolektiv“, odlučno i hrabro gazi osmu deceniju.

-Dosledno, ćirilicom i profesionalnošću, već 71 godinu najstariji kompanijski medij u Srbiji bori se protiv sve agresivnije tabloidizacije i uspeva da se izmigolji ispod paske političara i ostane čuvar obraza novinarske profesije, kompanijskog i svog uticaja. – ističe Gorica Tončev Vasilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari