"Litija za spas Srbije": Molitve, ikone i kađenje - učesnici prošetali rutom Prajda (VIDEO; FOTO) 1Foto: Vojin Radovanović/Danas

Oko hiljadu građana okupilo se ispred Patrijaršije u Beogradu, odakle je krenula „Litija za spas Srbije“, u organizaciji niza udruženja okupljenih u neformalno udruženje „Ujedinjeni za tradiciju i porodicu“.

Litija je krenula do Crkve Svetog Marka, a kako je rekla jedna od organizatorki Aleksandra Knez Milojković iz udruženja „Sabor pravoslavnih žena“ kako bi okadili ulice.

Okupljeni su nosili zastave sa motivima pravoslavnih svetaca i ikona, zastavu Miholjskog zbora i šetalice sa natpisima „Sveti oče Savi moli Boga za nas“ i „Kosovo je srce Srbije“.

Molitve na početku litije govorio je jerej Srpske pravoslavne crkve.

"Litija za spas Srbije": Molitve, ikone i kađenje - učesnici prošetali rutom Prajda (VIDEO; FOTO) 9
Foto: Vojin Radovanović/Danas

Ove litije su krenule kao odgovor na održavanje manifestacije Evroprajd, a građani danas šetaju kako bi se usprotivili uvođenju sankcija Rusiji, priznavanju Kosova od strane Srbije, a traže i zabranu „propagiranja LGBT na 100 godina, kako je to ranije rekla jedna od organizatorki Nada Gladović, članica Dveri i udruženja Lekari i roditelji za nauku i etiku.

Među okupljenima je bio i predsednik Dveri Boško Obradović.

Intonirane su pravoslavne molitve i pojenja.

Zadnji deo kolone uzvikuje Hristos voskrese, a oni građani koji se nalazi pri čelu kolone odgovaraju sa Vaistinu voskrese.

Saobraćaj je bio blokiran od Patrijaršije do Crkve Svetog Marka.

Ulice su kadili, kako je Gladović ranije rekla, jer je njima prošao Evroprajd, a to su učinili sa nekoliko kandila.

Među okupljenima su bili i odbornik u Skupštini grada Beograda sa liste Dveri Borislav Antonijević, ginekolog i član LRNE, kao i profesor sa Filozofskog fakulteta Miloš Ković, koji se obrato kod Crkve Svetog Marka.

Takođe, prisutna je bila i Nada Gladović.

Uz zastave carske Rusije, Donjecke narodne republike i spojenu zastavu Srbije i Rusije sa natpisom „Jedna vera“ okupljeni su zastali kod spomenika ruskom caru Nikolaju II Romanovu, gde su izgovorili molitvu.

Ispred Prajd info centra, gde se nalaze i tri uniformisana policajaca okupljeni su razvili transparent „Zabraniti promociju sodomije na 100 godina“.

Kolona se zaustavila kod Ustavnog suda.

– Braćo policajci hvala vam što ste nam omogućili da se zaustavimo. Kada mi dođemo dovoljno vas je trojica da stanete pored nas, ne treba vas pet hiljada, jer mi ovaj ustani sud volimo, i ovu skupštinu volimo. Zato se mi molimo da naša braća i sestre koje rade kao ustavne sudije brane ustav u kome piše da je brak zajednica muškarca i žene, rekao je sveštenik SPC Otac Jovan, pročitavši potom molitvu za brak i porodicu.

Ispred Ustavnog suda Ranko Gojković iz „Porodičnog sabora“ je poručio da idu do Crkve Svetog Marka da i tamo okade, jer su i tuda prošli učesnici Evroprajda, koje je nazvao nesrećnicima.

"Litija za spas Srbije": Molitve, ikone i kađenje - učesnici prošetali rutom Prajda (VIDEO; FOTO) 20
Foto: Vojin Radovanović/Danas

Litija je stigla do Crkve Svetog Marka gde je, kako je Knez Milojković, litijski deo završen molitvom.

Nakon toga je Pavlina Radovanović iz Orahovca izvela dve numere, a svoje stihove pesme „Oj Kosovo Kosovo“ otpevao je Ljubomir Manasijević.

Okupljeni su pozvani da se raziđu i ponovo okupe 23. oktobra.

Na litiji je bio i Andrej Hadži Milić, koji je 2008. hapšen kao komandanta organizacije koja sebe nazivala Garda svetog cara Lazara.

Oni su 2007. i 2008. najavljivali proteste na administrativnim prelazima sa Kosovom, kao i marševe.

Hadži Milić je rekao medijima da će se svakog petka okupiti kod Spomenika caru Nikolaju u Beogradu u znak podrške Rusiji, 31. oktobra Svenarodni sabor Svetog apostola Luke u crkvi Svetog Luke

Rekao je da 2007. godine im nisu dali da se okupe jer je to bio skup protiv Ahtisarijevog plana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari