Liturgija i sahrana patrijarha Irineja u nedelju 22. novembra 1Foto: FoNet/ MOD

Sveta Liturgija i sahrana patrijarha Irineja biće održane u nedelju 22. novembra 2020. godine.

Sveta zaupokojena Liturgija biće služena u nedelju 22. novembra u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u 9 časova. U nastavku svete Liturgije biće služeno opelo, a telo patrijarhovo biće sahranjeno u kripti hrama Svetog Save, saopšteno je na portalu Srpske pravoslavne crkve.

Telo patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete Liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. a posle toga preneto u hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste sa blaženopočivšim Patrijarhom.

Prema preporukama Kriznog štaba i zbog primene epidemioloških mera, neće biti moguće celivanje tela blaženopočivšeg partijarha Irineja, već će narod u nedelju u Hramu Svetog Save moći da priđe na nekoliko metara od odra, da se pokloni i izađe iz Hrama, rekao je večeras za RTS sveštenik Dragan Šovljanski.

Kao je saopštila SPC , povdom upokojenja blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Irineja, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve održao je sednicu 20. novembra 2020. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu i doneo odluke koje su Ustavom Srpske Pravoslavne Crkve predviđene u ovakvim situacijama.

Vlada Srbije donela je danas odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Srbiji povodom smrti patrijarha Irineja.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije biti otvorena knjiga žalosti.

“U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, upisivanje u knjigu žalosti biće organizovano uz poštovanje svih obavezujućih preventivnih mera i preporuka o zaštiti javnog zdravlja nadležnih organa u zemlji prijema.

“Tamo gde, usled mera i preporuka koje su na snazi u zemlji prijema, upisivanje u knjigu žalosti nije fizički moguće, izjave i pisma saučešća biće primani elektronskim putem ili poštom”, precizira se u saopštenju.

Doneta je odluka i da patrijaraške dužnosti preuzima Sveti Arhijerejski Sinod u skladu sa članom 62 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve, a da Svetom Sinodu do izbora novog Patrijaha srpskog predsedava Mitropolit dabrobosanski  Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti Arhijerejski Sinod je izabrao Njegovo Preosveštenstvo Episkopa šumadijskog  Jovana u skladu sa članom 70 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve.

Ustav Srpske pravoslavne crkve predviđa da patrijarh srpski može biti svako ko je „eparhijski episkop najmanje pet godina“, a procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i epskopi kako u Srbiji, tako i u svetu.

Povodom smrti patrijarha Irineja pristižu izjave saučešća zvaničnika i javnih ličnosti iz Srbije i regiona.

.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari