Započeta građevina tržnog centra na mestu stare zelene pijace u centru Loznice, već godinama je betonsko ruglo grada, čija je konačna sudbina, nakon 14 godina od početka radova, još uvek nepoznata. Ugovorom o izgradnji tržnog centra sa pijacom, potpisanim u februaru 1994. godine između Javnog komunalnog preduzeća (JKP) „Naš dom“ kao investitora i lozničkog građevinskog preduzeća „Zidar“ kao izvođača radova, predviđeno je bilo da radovi budu završeni za 12 meseci.

Započeta građevina tržnog centra na mestu stare zelene pijace u centru Loznice, već godinama je betonsko ruglo grada, čija je konačna sudbina, nakon 14 godina od početka radova, još uvek nepoznata. Ugovorom o izgradnji tržnog centra sa pijacom, potpisanim u februaru 1994. godine između Javnog komunalnog preduzeća (JKP) „Naš dom“ kao investitora i lozničkog građevinskog preduzeća „Zidar“ kao izvođača radova, predviđeno je bilo da radovi budu završeni za 12 meseci. Umesto toga, podignuti su samo betonski stubovi, prvi sprat i urađena „druga ploča“, da bi u međuvremenu i „Zidar“ otišao u stečaj, a radovi potpuno obustavljeni.
Zbog nepoštovanja ugovorenih i naknadnih rokova od strane izvođača radova, nedavno je raskinut ugovor o gradnji tržnog centra, što je, prema rečima Ljubinke Nikolić, zamenika direktora JKP „Naš dom“, posle više godina prvi značajniji korak ka rešavanju ovog problema. – U skladu sa svim pravnim posledicama, utvrđenim zakonom, raskinut je ugovor, a do kraja godine očekujemo da se reši sudbina stare zelene pijace – ističe Nikolićeva.
Prema nalazima veštaka građevinske struke, izrađenost objekta je 29 odsto, a ukupna vrednost izvedenih radova je oko 29 miliona dinara. Postoji mogućnost da stečajni upravnik „Zidara“ ponudi „Našem domu“ kupovinu nezavršenog objekta, a ukoliko preduzeće to ne prihvati, može biti prodat nekome drugom. Nikolićeva smatra da će „Naš dom“ takvu ponudu sigurno odbiti zbog nedostatka novca, ali će se obratiti opštini ako to ona želi da učini. „Naš dom“ je u nedovršenoj tržnici prodao devet lokala, ne sluteći da će se sve ovako završiti, zbog čega je sada u problemima. Opština je obezbedila sredstva za isplatu poveriocima šest lokala, za jedan od preostalih lokala postoji pravosnažna izvršna presuda za povraćaj kupoprodajne cene, a za druga dva je postupak u toku. Za potraživanja po tom osnovu „Naš dom“ je do sada izdvojio više od 25 miliona dinara.
– Porušili smo staru zelenu pijacu, koja je mogla da radi sve ove godine, smatrajući da ćemo napraviti bolji objekat. Zemljište na kojem je nedovršen objekat je naše, a šta će na kraju tu biti sagrađeno – sada je teško reći. Za nas je najbolje da prema „Zidaru“ u stečaju iskažemo sve oblike štete koje smo trpeli zbog nezavršetka objekta i izmakle dobiti – navodi Nikolićeva.
Započeta građevina sa pijacom u prizemlju i dve etaže, trebalo je da ima oko 6.000 metara kvadratnih korisnog prostora, od čega je pijaci pripalo više od hiljadu kvadrata. Na prvom spratu predviđena je bila „bela“ pijaca za prodaju sira, kajmaka i drugih mlečnih proizvoda na 610 kvadrata, dok je preostala površina planirana za poslovni i stambeni prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari