LSV: Nedopustiv govor mržnje 1

Zrenjaninski LSV najoštrije je osudio precrtavanje naziva mesta na jezicima nacionalnih zajednica na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela.

Na ovaj način se krše prava nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisma, kažu u LSV i podsećaju predstavnike zrenjaninske vlasti da su svi građani jednaki, da su prava manjina zagarantovana Ustavom i zakonima ove države.

-Konkretno, pravo na upotrebu svog jezika i pisma za manjinske zajednice omogućeno je Ustavom Republike Srbije, Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, ali i Statutom grada koji definiše koji su jezici u službenoj upotrebi na teritoriji našeg grada. Smatramo da je sramota što se čelnici zrenjaninske vlasti nisu pozabavili ovim problemom i preduzeli mere da pronađu počinioce, nego su čak dozvolili da tako preškrabane table stoje već nekoliko meseci – navodi je mr Dejan Čapo, predsednik Odborničke grupe LSV u Skupštini grada Zrenjanina.

Prema njegovim rečima, pripadnici nacionalnih manjina u Zrenjaninu nisu građani drugog reda i njihova prava morakđju da se poštuju, a oni tretiraju kao svi ostali sugrađani. Od gradske vlasti zaraženo je da odmah očiste ili zamene table sa nazivima mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari