LSV: Niko nije prihvatio predlog da se proglasi elementarna nepogoda suša 1Foto: Miroslava Pudar

On je postavio i pitanje kome je u interesu da se jedno od najznačajnijih pitanja – opstanka poljoprivredne proizvodnje ne rešava sistemski, navodi se u saopštenju stranke.

„Iako su dogovorene neke kratkoročne mere i ispunjen deo zahteva poljoprivrednih proizvođača u protestu, vrlo značajne i sporene tačke, na kojima je insistirala Liga socijaldemokrata ostale su nerešene“, tvrdi Šućurović.

Kako ne bi došlo do potpunog kolapsa poljoprivrede i stočarstva u Srbiji zbog nezapamćene suše, neophodno je, napominje on, prilagoditi davanja poljoprivrednika republici, pokrajini i lokalnoj samoupravi.

Iz Lige zahtevaju da se porez na imovinu, naknada za odvodnjavanje, pašarinu, kao i doprinosi za penziono invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti reprogramira na pet godina, sa grejs periodom od dve godine, kao i staviti rate kredita, rate prema fondovima i lizing kućama u stanje privremenog mirovanja poljoprivrednicima.

Kako je rekao Šućurović, potrebno je da cene zakupa državne zemlje budu prilagođene situaciji nastaloj usled proglašenja elementarne nepogode, a da se od Republičke direkcije za robne rezerve traži da se poljoprivrednicima, a prvenstveno stočarima iz Vojvodine obezbedi adekvatna pomoć.

„Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da se situacija u poljoprivredi rešava dugoročno i sistemski, odgovarajućim subvencijama po hektaru i stočnom grlu, kako bi poljoprivrednici mogli dugoročno da planiraju svoju proizvodnju, a ne ad hok dogovorima sa premijerkom i ministrima, za koje je pitanje da li će posle formiranja nove Vlade biti na tim pozicijama“, istakao je Šućurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari