DSHV i LSV traže hitnu sednicu Skupštine grada Subotice zbog suše 1Foto:: DSHV

Odbornička grupa „DSHV – LSV – Ujedinjeni za demokratsku Suboticu“ uputila je danas predsedniku Skupštine Grada Subotice Balintu Pastoru zahtev za sazivanje hitne, vanredne sednice gradske Skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda – Proglašenje elementarne nepogode – suše.

Ova koalicija zatražila je da se donese odluka o formiranju komisije koja bi utvrdila štetu i na osnovu toga zahtevala od Vlade Srbije da proglasi stanje elementarne nepogode od suše.

Odbornici u zahtjevu navode da su pojedine poljoprivredne kulture zbog suše pretrpele ogromnu štetu te će prinosi biti minimalni, zbog čega u okviru mera ublažavanja posledica suše treba prilagoditi davanja poljoprivrednika republici, pokrajini i lokalnoj samoupravi.

„Takođe, porez na imovinu, naknadu za odvodnjavanje, pašarinu, kao i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti treba reprogramirati na pet godina sa grejs periodom od dve godine“, smatraju.

DSHV i LSV traže hitnu sednicu Skupštine grada Subotice zbog suše 2
Foto:: DSHV

Odbornici traže da se u stanje privremenog mirovanja poljoprivrednicima stave: rate kredita, rate prema fondovima i lizing kućama te da se cene zakupa državne zemlje prilagode situaciji nastaloj usled proglašenja elementarne nepogode.

Od Republičke direkcije za robne rezerve zatražili su da se poljoprivrednicima, a prvenstveno stočarima iz Subotice, osigura adekvatna pomoć.

Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini se pridružuju zahtevima poljoprivrednika da cena suncokreta ne bude niža od 700 eura po toni, da cena suncokreta ima paritet prema litri ulja, gorivo za jesenske radove da se osigura za 170 dinara na svim benzinskim pumpama, te da se omoguće najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih strojeva.

Dodaju i da za proletnu setvu traže da se osigura plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.

U obrazloženju svog zahteva odbornici navode da je ovo pitanje opstanka velikog broja domaćinstava na teritoriju grada, u kojem politička pripadnost ne sme imati odlučujuću ulogu, nego se mora uspostaviti politički koncenzus da se iz opasne situacije uzrokovane elementranom nepogodom – sušom, izađe sa što manje posledica.

„Osim korodiniranog delovanja na svim razinama vlasti, odbornici smatraju da je poslednji trenutak da se donese i Zakon o subvencijama koji će biti po hektaru i stočnom grlu jer Srbija ostaje bez mleka i mesa“, poručuju odbornici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari