Čanak (LSV): Čin veleizdaje predlog Milana Stamatovića da se Kosovo ustupi Rusiji 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je da bi bio čin veleizdaje predlog predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića da se Kosovo ustupi Rusiji.

„On je predložio da Srbija međudržavnim ugovorom ustupi Rusiji deo svoje, ustavno definisane, teritorije, autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Verovatno je Stamatoviću uzor bio medjudržavni ugovor izmedju dve države kojim je Srbija 2008. faktički poklonila Rusiji svoju Naftnu industriju“, navodi se u pisanoj izjavi Nenada Čanka.

Čanak je kazao da podseća Milana Stamatovića, kao i državne organe, da je ustupanje dela suverene teritorije Srbije zabranjeno Ustavom i predstavlja krivično delo i istkao da očekuje od državnog tužioca da reaguje i formira „predmet Stamatović“.

„Uzroci kosovskih poraza Srbije se nalaze upravo u nacionalističkoj logici, mitomaniji i pričama o nebeskoj državi, dok hiljade mladih i obrazovanih ljudi napušta realnu, zemaljsku Srbiju. Zbog toga su rezultati nacionalističke i antievropske politike tragični i pogubni najviše po zemlju koja nema snage da ih pobedi i marginalizuje“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari