Lubarda: Porfirije me je sedam godina zlostavljao na poslu 1Foto: FoNet/ SPC

Nakon što je sveštenik SPC Peran Bošković pravosnažno osuđen pred Višim sudom u Ljubljani na šest meseci zatvora, uslovno dve godine, zbog pronevere crkvene imovine u vrednosti od 33.689 evra, isplivali su novi detalji koji svedoče o tome da Srpska pravoslavna crkva ne samo da je štitila sada već osuđenog sveštenika, već su pojedinci iz SPC zastrašivali i kažnjavali one koji su u sudskom procesu bili svedoci.

Željko Lubarda je izgubio sveštenički čin a za to je, prema njegovim rečima, direktno odgovoran mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, „koji je nad njim vršio progon“.

U razgovoru za naš list, Lubarda ističe da je protiv Porfirija podneo i krivičnu prijavu, pored one zbog zlostavljanja na radu koja je presuđena u njegovu korist.

– Pravosnažnom presudom Radnog suda u Ljubljani donetoj u januaru ove godine potvrđeno je da sam od strane više službenika SPC, a pre svega mitropolita Porfirija, kao nekadašnji sveštenik SPC u Sloveniji bio izložen sistematskom i kontinuiranom zlostavljanju, koje je imalo za cilj zataškavanje kriminalnih dela sveštenika Perana Boškovića. Sinod SPC je 2012. godine doneo odluku da SPC povuče krivičnu prijavu protiv, sada već osuđenog, sveštenika i tako sakrije njegov kriminal, mada su bili upoznati sa svim činjenicama – ističe naš sagovornik.

Proces protiv sveštenika Perana Boškovića datira iz 2012, pokrenuo ga je upravo Željko Lubarda po nalogu i uz saglasnost tadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana. Međutim, Sinod SPC u septembru 2012. donosi odluku, koju je potpisao patrijarh Irinej, da se krivična prijava protiv Boškovića povuče „jer nema elemenata krivičnog dela“.

– Sinod je pismeno potvrdio da je za njih SPC mesto gde se štiti kriminal i razvija korupcija, gde oni koji imaju novca mogu činiti šta god hoće. Za mene lično to je značilo da se stavljam pred izbor: ili se mogu prilagoditi takvim izopačenim pravilima, što nisam i neću nikada učiniti, ili moram da postanem svestan da ću biti zlostavljan i odstranjen kao nepodoban, priča Lubarda.

On kaže da je sedam godina trpeo zlostavljanja i šikaniranja od strane mitropolita Porfirija, koji mu je branio da svedoči u procesu protiv Boškovića.

U slovenačkim medijima je pisano da su državni organi pre nekoliko godina pomenutom svešteniku pronašli oko 848.000 evra imovine nezakonitog porekla. Iako je SPC povukla krivičnu prijavu, slovenačko tužilaštvo je po službenoj dužnosti nastavilo proces i pravosnažno osudilo Boškovića, koji i dalje obavlja svešteničku dužnost.

S druge strane, Željko Lubarda je ostao bez svešteničkog čina jer se nije povinovao odlukama nadležnih. Lubarda je za paroha i blagajnika u Ljubljani postavljen 1. janura 2012. sa zadatkom da izvrši finansijsku konsolidaciju Crkvene opštine, a nedugo zatim je uočio niz nepravilnosti i malverzacija sa novcem. Kada nije odustao od svedočenja pred sudom, počeo je progon.

– Mada sam se više puta pismeno obraćao Sinodu SPC, i molio za zaštitu i pomoć, nikada nisam dobio bilo kakav odgovor. Ceo vrh SPC, uključujući i patrijarha, bili su upoznati sa onim što se dešava. Mitropolit Porfirije mi je uz pretnje zabranio svedočenje, pred vernicima tvrdio da sam kriv jer sam sudu predao dokumentaciju, naložio da se samo meni plata ne obračunava po važećem pravilniku, bez pismenih odluka me isključio iz svih crkvenih organa, vršio pritiske da postupam protivno zakonskim propisima Slovenije, uz pismene izjave da su njegove odluke iznad državnih zakona, naložio da mi se u službenim dopisima ne navodi, odnosno umanjuje, naučno zvanje, naložio drugim sveštenicima da me uhode… – navodi Lubarda neke od vidova pritisaka.

Potom je počelo premeštanje iz parohije u parohiju, da bi na kraju od njega bilo zahtevano da iz Slovenije pređe da služi u Hrvatsku.

– Nisam izvršio nalog o poslednjem, četvrtom po redu premeštaju, jer moje četvoro maloletne dece idu u Sloveniji u školu. Ta odluka je bila protivna i mom ugovoru o radu, u kome je jasno navedeno da stalno vršim službu paroha na području Slovenije. Porfirije mi je potom zabranio vršenje bogosluženja i zbog te „neposlušnosti“ pokrenuo postupak protiv mene na Crkvenom sudu. U montiranom procesu mi je oduzeto zvanje sveštenika, jer je protivno Ustavu SPC i kanonima, sam Porfirije predsedavao crkvenom sudu – ukazuje naš sagovornik. On je na odluku o ukidanju svešteničkog čina uložio žalbu, ali nikakav odgovor nije dobio.

– Pored procesa na Radnom sudu, koji odštetno tretira mog direktnog poslodavca (CO Ljubljana) i koji je pravosnažno završen, podneo sam krivičnu prijavu protiv mitropolita Porfirija, zbog osnovane sumnje u činjenje krivičnog dela ometanja pravosudnih organa, lažnog svedočenja i zlostavljanja. Na taj način će se ustanoviti stepen krivične odgovornosti, sada i službeno ne osumnjičenog nego okrivljenog mitropolita Porfirija – zaključuje Željko Lubarda.

Mitropolit Porfirije nije odgovorio na pitanja Danasa koja se tiču optužbi izrečenih na njegov račun od nekadašnjeg sveštenika koji je služio na teritoriji Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

„Ne smeš svedočiti na sudu“

– Sa ciljem prikrivanja kriminala, mitropolit Porfirije mi je uz pretnje izrekao zabranu svedočenja i ispunjavanja bilo kakvih drugih sudskih naloga. „Ne smeš ništa svedočiti na sudu“ reči su episkopa SPC, a ne bi smele biti reči bilo koga. Pri tome, on ni na koji način nije pokazao spremnost da lično preuzme odgovornost, iako je svima jasno da su nalozi suda obavezujućeg karaktera, te da ja nemam zakonskog osnova da odbijem svedočenje jer bi u suprotnom snosio zakonom predviđene posledice – kaže Željko Lubarda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari