Majdanpek: Ugradnja solarnih panela uz subvencije opštine i države 1Foto: J. B. K.

Opština Majdanpek jedna je od 37 lokalnih samouprava u Srbiji sa kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike zaključilo ugovore o sufinansiranju programa ugradnje solarnih panela za domaćinstva.

Gradonačelnicima i predsednicima opština potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, uručila je ugovore o sufinansiranju, a u ovaj program država i 37 gradova i opština ulažu oko 195 miliona dinara, od čega Ministarstvo 97,6 miliona.

Prilikom uručivanja ugovora potpredsednica Vlade i ministarka je, pored ostalog, rekla da su ciljevi davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela smanjenje potrošnje energije na nacionalnom nivou, niži računi za domaćinstva i zdravija životna sredina.

-Mi smo ovim projektom postavljanja solarnih panela i zamene stolarije pokrenuli najveći proces koji znači zdraviju, održiviju i zelenu energetiku i Srbiju. To će u potpunosti promeniti sliku Srbije u narednim godinama. Ukupno je 37 lokalnih samouprava koje su stvorile uslove za zajedničko sprovođenje ovog projekta i pokazale svest da neke stvari moramo da menjamo. Nema razloga da ogroman broj sunčanih dana u našoj zemlji ne iskoristimo i omogućimo svim građankama i građanima Srbije da postave solarne panele. Nastavićemo subvencionisanje i za postavljanje solarnih panela i zamenu stolarije i u narednim godinama, a cilj je da sva domaćinstva u Srbiji dobiju tu mogućnost – kazala je Zorana Mihajlović.

U Borskom i Zaječarskom okrugu sredstva za ove namene odobrena su Boru, Majdanpeku, Sokobanji i Boljevcu. Bor je opredlio pet, Majdanpek dva, a Sokobanja i Boljevac po million dinara i isto toliko sredstava odobreno im je iz resornog ministarstva.

Napominjući da opština Majdanpek vež sprovodi nekoliko projekata sa Ministarstvom rudarstva i energetike, predsednik opštine Majdanpek, Dragan Popović izjavio je da sredstva nisu mala ni za ovaj projekat.

-Siguran sam da će interesovanje građana biti veliko, kao što je bilo za zamenu stolarije – izjavio je Popović.

Inače, za zamenu spoljne stolarije na preliminarnoj listi je 117 domaćinstava u majdanpečkoj opštini, nakon tri produžavanja roka javnog konkursa.

Kao što je Danas već objavio, za zamenu spoljne stolarije bilo je opredeljeno 12 miliona dinara opštinskih i sredstava ministarstva, a preliminarna procena je da će njihovo učešće biti blizu devet miliona dinara, dok je za termoizolaciju krovova stambenih zgrada bilo predviđeno osam miliona dinara, ali zainteresovanih stambenih zajednica za ovaj vid subvencija nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari