Majić: Apsolutno ugrožena demokratija 1Foto: N1

Demokratija je apsolutno ugrožena u situaciji u kojoj se od građana skrivaju informacije ili im se serviraju lažne vesti, izjavio je FoNetu sudija Apelacionog suda Miodrag Majić.

Prema njegovim rečima, širenje neistina putem sredstava javnog informisanja je nedozvoljeno u uređenom društvima.

Kada količina neproverenih i neistinitih vesti u toj meri postane velika, onda dolazi do pojava da se na njih sve manje reaguje, ocenio je Majić.

To nije dobro i ne doprinosi da ovaj prostor postane pristojniji i uređeniji, ukazao je Majić, napominjući da, s druge strane, nije ni moguće da se reaguje na svaku neistinu, ako su one svakodnevna medijska pojava.

To je dodatno problematično u društvima poput našeg, smatra Majić, budući da se značajni deo društvenih odnosa odvija u medijskoj sferi.

Nebrojeno puta smo ukazivali da se i sama suđenja u značajnoj meri prenose u medije, podsetio je Majić i ocenio da ne treba mnogo obrazlagati koliko je opasno, jer utiče na ishode određenih postupaka.

Suština demokratije je da građani mogu da naprave izbor, ali ako ih permanentno u određenim oblastima potpuno obmanjujete ili prikrivate određene informacije, upozorio je Majić, onda nema apsolutno nikave šanse da oni izaberu shodno svojim uverenjima.

To je kao da postavite pilota koga stalno pogrešno informišete na kojoj visini leti i kolika je brzini vetra. On ne može da upravlja avionom, ilustrovao je Majić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari