Majk Pens, bivši potpredsednik SAD, najavio kandidaturu za republikansku predsedničku nominaciju 1Foto: EPA/MARK WILSON / POOL

Bivši potpredsednik SAD Majk Pens planira da se kandiduje za republikansku predsedničku nominaciju, piše CNN pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Kandidaturu će objaviti 7.juna na skupu u gradu De Mojn, u Ajovi, kada će zvanično objaviti početak kampanje za Belu kuću. Pens će izazivati bivšeg šefa Donalda Trumpa na republikanskim predizborima na kojima je sve više kandidata.

Pens, bivši guverner Indijane, kao evangelik i žestoki protivnik abortusa pomogao je Donaldu Trumpu da osvoji glasove vernika kao njegov potpredsednički kandidat na izborima 2016. Nakon godina neupitne odanosti, udaljio se od Trumpa zbog upada njegovih pristalica na Kapitol hilu 6. januara 2021, koji je potresao same temelje američke demokratije.

Tog dana je Pens kao potpredsednik vodio sednicu Kongresa na kojoj je trebalo da bude potvrđena pobeda Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. Premda je imao tek protokolarnu ulogu, Donald Trump je od njega zatražio da ne potvrdi izbor Bajdena.

Pens ga nije poslušao, zbog čega je protiv sebe okrenuo milijarderove pristalice. Neki među njima su nakon napada na Kapitol pozivali na vešanje Pensa. Kasnije je rekao da su Trampove izjave bile „neodgovorne“ i da su ga „dovele u opasnost“. Rekao je i da će istorija smatrati Trampa „odgovornim“ za taj napad.

Raskol između njih dvojice smanjuje izglede Majka Pencsa koga mnoge Trampove pristalice smatraju „izdajnikom“.

Iduće nedelje očekuje se još jedna nominacija u redovima republikanaca – bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi (60) objaviće kandidaturu za republikansku nominaciju. I on je bio blizak saradnik Trumpa, ali je raskinuo s njim nakon napada na Kapitol.

Oni se pridružuju sve većoj skupini republikanskih kandidata – u kojoj su i jedini crnac senator Tim Skot, bivši guverner Arkanzasa Asa Hatčinson i preduzetnik Vivek Ramasvami.

Pobednik republikanskih predizbora najverovatnije će se sučeliti s predsednikom Bajdenom (80) koji želi da osvoji i drugi mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari