Majkl Koen: Bivši Trampov pitbul 1Foto: EPA-EFE/ JASON SZENES

Bivši advokat predsednika SAD Majkl Koen priznao je krivicu za kršenja pravila o finansiranju izborne kampanje i za druge optužbe i izjavio da su Donald Tramp i on organizovali isplatu novca porno glumici i manekenki Plejboja kako bi uticali na ishod izbora 2016.

Koen je postigao nagodbu s federalnim tužiocima i priznao krivicu za osam tačaka optužnice, među kojima su utaja poreza i davanje lažne izjave finansijskoj instituciji. Koenovo priznanje moglo bi da mu smanji kaznu sa maksimalnih 65 godina, za pomenute optužbe, na pet godina i tri meseca zatvora, a kazna će mu biti izrečena 12. decembra. Pušten je iz pritvora uz kauciju od 500 hiljada dolara.

Koenov advokat je rekao da je za njegovog klijenta odanost porodici i zemlji važnija od lojalnosti nekadašnjem šefu, što se kosi sa ranijim izjavama da bi „primio metak“ umesto Trampa.

Koen je radio za Trampa duže od decenije, uključujući i period nakon izbora za predsednika u svojstvu ličnog advokata. Ipak, njihovi odnosi pogoršani su prethodnih meseci. Koen je mesecima bio pod federalnom istragom zbog moguće prevare povezane sa njegovim kompanijama. FBI je u aprilu pretresao njegovu hotelsku sobu, kuću i kancelariju i oduzeo više od četiri miliona dokumenata.

Robert Kuzami, zamenik tužioca za Južni distrikt u NJujorku, kazao je da su Koenovi prekršaji „posebno značajni“ jer je obučeni advokat. Te da Koen nije prijavio u poslednjih godina prihod od 1,3 miliona dolara od taksi biznisa, 100 hiljada dolara od brokerskih provizija i 200 hiljada dolara koje je dobio na ime konsultantskih usluga.

Koen je odrastao na Long Ajlendu, u porodici medicinskih radnika – mama medicinska sestra, a otac, koji je preživeo Holokaust, bio je hirurg. Koen je Jevrejin, školovao se u Americi. Na izborima 2008. glasao je za Baraka Obamu, ali se, kako je rekao, kasnije razočarao u njegovu politiku. Bio je registrovani član Demokratske stranke sve dok se nije zvanično preusmerio na suprotni politički tabor – Republikansku stranku 2017.

Trampovoj organizaciji priključio se 2006, a u veliku imperiju primljen je, kako je rekao, jer je obožavao Trampa, pročitao je dva puta njegovu besteseler knjigu “ Umetnost postizanja dogovora“, već kupio nekoliko stanova u Trampovom vlasništvu, a ubedio je i svoje roditelje i rodbinu kao i poslovne partnere da kupe kondominijume u Trampovom tornju. Stekao je tako poverenje Trampa, a kao izvršni direktor organizacije bio je poznat kao Trampov pitbul. Kako je NJujork tajms pisao, Koen je oduvek bio sklon luksuzu: oženio se u deluks hotelu Pjer, vozio je porše još dok je pohađao koledž, a jednom je imao i bentlija.

Koen je oženjen Ukrajinkom Laurom Šusterman. Imaju ćerku studentkinju Univerziteta Pensilvanija. Sutra će napuniti 52 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari