Makedonski i grčki pregovarači u sporu oko imena Makedonije Nikola Dimitrov i Ademantios Vasilakis sastali su se u subotu u Njujorku sa posrednikom UN u tom sporu Metjuom Nimicem.
Grčki i makedonski pregovarači sastali su se i u petak sa Nimicem, ali nakon tog sastanka nisu davali izjave.

Makedonski i grčki pregovarači u sporu oko imena Makedonije Nikola Dimitrov i Ademantios Vasilakis sastali su se u subotu u Njujorku sa posrednikom UN u tom sporu Metjuom Nimicem.
Grčki i makedonski pregovarači sastali su se i u petak sa Nimicem, ali nakon tog sastanka nisu davali izjave. Na sastancima u Njujorku makedonska i grčka strana treba da daju svoje mišljenje o najnovijem predlogu za rešenje spora, koji je posrednik UN predstavio pre desetak dana u Atini. Taj predlog sadrži nekoliko imena za Makedoniju, koja ne odstupa od stava da treba koristiti dvojnu formulu, odnosno jedno ime u bilateralnim odnosima sa Grčkom, a ustavno ime Republika Makedonija u široj komunikaciji.
S druge strane, Grčka preti Makedoniji vetom za ulazak u NATO, ako ne promeni ustavno ime, dok makedonska vlada smatra da bi grčki veto predstavljao presedan koji bi štetio ne samo Makedoniji nego i celom regionu i samoj Alijansi.
O pitanju imena Makedonije razgovarali su i američki presednik Džordž Buš i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer. Shefer je za program Glasa Amerike na makedonskom jeziku rekao da nema automatizma u davanju poziva za članstvo u NATO zemljama koje žele da pristupe i da te zemlje moraju nastaviti reforme. On je naglasio da se sve odluke u NATO-u donose konsenzusom i da je o nekoj odluci potrebno da se saglasi svih 26 članica.
Shefer je dodao da nije nadležan za pitanje imena, već je to Nimic kao posrednik UN, i izrazio nadu da će do samita NATO u Bukurešu, u aprilu, biti pronađeno rešenje za spor Makedonije i Grčke. Generalni sekretar NATO je najavio da za nekoliko dana putuje u Atinu gde će se sastati sa grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom.
Grčka već 17 godina osporava ustavno ime Makedonije zbog istoimene oblasti na svojoj teritoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari