Maksimović: I nacionalni stadion u naselju koje će delom biti na vodoizvorištu 1Nacionalni stadion. Foto Ministarstvo finansija

Metro u Beogradu nije jedini veliki investicioni projekat za koji je zona zaštite smanjena pa se Depo za metro gradi na vodoizvorištu – u planu je da Nacionalni stadion bude deo velikog naselja koje će se delom prostirati na vodoizvorištu na levoj obali Save, rekao je za novine „Nova“ profesor emeritus Imperijal koledža u Londonu Čedo Maksimović.

Maksimović je upozorio da su ta dva projekta primer „višestruke i dugoročne štete za celo društvo“ od privatizacije Instituta „Jaroslav Černi“, koji, prema njegovim rečima, radi deo posla u vezi kompleksa Nacionalnog stadiona.

Na pitanje da li je moguće negde videti plan za izgradnju stadiona i stambenog kompleksa, Maksimović je odgovorio da se to ne nalazi u javnoj proceduri već da se ključne odluke donose u uskom krugu, „bez ostavljanja pisanih tragova“.

Kada je reč o projektu „Čista Srbija“ vrednom četiri milijarde evra, u okviru koga se planira izgradnja 250 postrojenja za prečišćavanje vode, Maksimović je ocenio da će biti primenjena stara, skupa i prljava tehnologija, koja troši mnogo struje i ne dalje dobre rezultate.

„“Samo postrojenje po novoj tehnologiji s troškovima pogona i održavanja koštala bi sigurno upola manje. Prema mojim grubim procenama, samo prateći radovi da bi voda došla do planiranog postrojenja u Velikom Selu kod Vinče koštaju oko 230 miliona evra, a tog troška ne bi ni bilo kada bi se pravila dva-tri (moderna) decentralizovana postrojenja“, rekao je Maksimović za list „Nova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari