Sve novine koje čekaju osmake na maloj maturi: Kad će proba, a kad "premijera"? 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DR)

Učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit iz matematike 24. marta, dok će probni test iz maternjeg jezika i treći test rešavati 25. marta 2023. godine, predviđeno je u kalendaru aktivnosti Ministarstva prosvete.

Do 30. decembra traje izjašnjavanje osmaka koji će predmet od ponuđenih pet polagati kao treći na završnom ispitu, budući da je od ove školske godine ukinut kombinovani test.

Đaci će moći da biraju biologiju, geografiju, istoriju, fiziku ili hemiju, a izjašnjavaju se prijavom u školi ili preko portala Moja srednja škola.

Od 23. do 27. januara 2023. učenici će moći da provere tačnost izjašnjenja, a 30. i 31. januara da upute prigovor ili da promene odluku o tome koji predmet će polagati.

To će biti moguće da se uradi samo u školi i nakon toga đaci više neće moći da se predomisle.

Konačno izjašnjenje učenika za treći test biće objavljeno na sajtu Moja srednja škola i u školama 1. februara.

Za specijalizovana odeljenja neophodan prijemni

Upis u srednje škole počinje polaganjem prijemnih ispita za učenike koji žele da upišu neku od specijalizovanih srednjih škola – Matematičku, Filološku gimnaziju, matematička, filološka odeljenja, bilingvalna, odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima sa istoriju i geografiju, biologiju i hemiju, fiziku, IT odeljenja, umetničke profile, muzičke i baletske škole…

Elektronsko prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita trajaće od 18. do 24. aprila, a neposredno u osnovnim školama, kao i srednjim školama u kojima će biti organizovano polaganje od 21. do 24. aprila.

Prijemni ispiti u umetničkim školama biće održani 12, 13. i 14. maja.

Oni koji žele da upišu odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju, kao i za scenske i audio-vizuelne umetnosti polagaće 13. maja.

Prijemni ispit za kandidate koji konkurišu za upis u Filološku gimnaziju i specijalizovana filološka odeljenja prijemni će polagati 13. i 14. maja.

Prijemni ispiti u muzičkim i baletskim školama biće održani 19, 20. i 21. maja.

Osmaci koji žele da upišu IT odeljenja, odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, kao i za istoriju i geografiju prijemni će polagati 20. maja, a dan kasnije, 21. maja, sledi provera za one koji će konkurisati za upis u Matematičku gimnaziju i specijalizovana matematička odeljenja.

Za 20. i 21. maj je predviđeno održavanje prijemnog za upis u bilingvalna odeljenja.

Podsetimo da đaci koji planiraju da upišu specijalizovane srednje škole pored prijemnog ispita polažu i završni ispit, koji je i sertifkacija o završenoj osnovnoj školi.

Za ove đake je od prevashodnog značaja da dobro urade prijemni jer donosi mnogo više poena nego bodovi sa male mature, ali se pri rangiranju računaju bodovi sa oba ispita.

Promene na maloj maturi

Prema upisnom kalendaru, učenici će završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika polagati 21. juna, iz matematike 22. juna, a treći test će rešavati 23. juna.

Preliminarni rezultati male mature biće objavljeni 25. juna, a konačni 28. juna.

Potom sledi popunjavanje i predaja liste želja, elektronski ili u matičnim osnovnim školama, 29. i 30. juna.

Konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima biće istaknuta 3. jula, nakon čega sledi upis primljenih kandidata.

Đaci koji ne uspeju da dođu do mesta u srednjoj školi, imaće šansu u drugom krugu, koji počinje odmah po objavljivanju rasporeda učenika u prvom krugu, dok će treći upisni krug biti 24. i 25. avgusta.

Promenjeno bodovanje

Zbog ukidanja kombinovanog testa od ove školske godine je promenjeno bodovanje na maloj maturi pa će na testovima iz maternjeg jezika i matematike učenik moći da osvoji maksimalno po 14 poena, a na trećem testu najviše 12.

Uspeh u šestom, sedmom i osmog razredu donosi najviše 60 poena.

Zbirke zadataka za pripremu do kraja januara

Zbirke zadataka za pripremu za malu maturu biće objavljene do kraja januara, saznaje Danas u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Biće pripremljene tri zbirke – za maternji jezik, matematiku i nauke.

Upis u sedmi razred

Kalendarom je predviđeno da učenici šestog razreda koji žele da upišu sedmi razred po programu za obdarene za matematiku, prijemni polažu 24. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari