Najnoviji podaci o epidemiji malih boginja u Beogradu: Za tri dana još sedam potvrđenih slučajeva, ukupno ih je sada 21 1Foto: Bojan Cvejić

U okviru kontinuiranog sprovođenja pooštrenog epidemiološkog nadzora nad morbilima, uvedenog 7. februara ove godine, u epidemiji malih boginja na teritoriji Beograda je, zaključno sa jučerašnjim danom, registrovana 21 obolela osoba. To je za sedam više inficiranih osoba u odnosu na poslednje podatke od pre tri dana, kada ih je bilo 14.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, kod 17 obolelih dijagnoza bolesti je potvrđena virusološkim ili serološkim analizama obavljenim u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

„Četiri obolele osobe su klasifikovane kao epidemiloški povezane sa laboratorijski potvrđenim slučajem. Obolele osobe su dobile tegobe u periodu od 22. januara – 24. febrauara ove godine. Epidemiološkim istraživanjem utvrđena su dva lanca transmisije. Među obolelima, osmoro je uzrasta 8-19 godina (38,1 odsto), šestoro je dece, uzrasta od 3-5 godina (28,6 odsto), jedan oboleli je uzrasta 20-25 godina i šestoro obolelih su stariji od 40 godina“, navode u Zavodu.

Kako dodaju, u odnosu na vakcinalni status obolelih, njih 14 je nevakcinisano, vakcinalni status za petoro odraslih obolelih je nepoznat, dok su dve obolele osobe kompletno vakcinisane u skladu sa uzrastom (jedna/dve doze MMR vakcine).

„Nakon prva dva potvrđena slučaja morbila (06. i 07.02.2024. godine), a u skladu sa Planom aktivnosti za eliminaciju morbila u Srbiji, u okviru uvedenog pooštrenog nadzora nad morbilima sprovode se sledeće aktivnosti: dnevno nulto izveštavanje iz nadzornih jedinica sa teritorije Beograda, formirana je linijska lista slučajeva, sa svim prijavljenim sumnjama na oboljenje kao i potvrđenim slučajevima morbila koja se dostavlja Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“. Uz to, vrši se prijavljivanje, epidemiološko ispitivanje i laboratorijska analiza svakog slučaja sumnje na morbile“, ističu u toj ustanovi.

Oni još dodaju da je obavljena je hitna i vanredna revizija vakcinalnih kartoteka domova zdravlja na teritoriji Beograda, kao i da se kontinuirano obavlja imunizacija nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece, uzrasta od 12 meseci do 18 godina MMR vakcinom na teritoriji Beograda.

„Takođe, vrši se zdravstveni i epidemiološki nadzor nad kontaktima u kolektivu i porodici obolelih i zdravstvenim ustanovama u kojima je obavljen pregled i hospitalizacija obolelih, a informacije o svim preduzetim aktivnostima redovno se prosleđuju Institutu za javno zdravlje Srbije Batut“, kažu u Zavodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari