Muke malih maturanata: Gde pronaći koliko je poena bilo potrebno za upis u srednje škole? 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DR)

Koliko je prošle godine bilo potrebno bodova za upis u sve srednje škole u Srbiji, podatak je koji učenici osmog razreda ne mogu nigde da pronađu.

Iako je ova statistika bila dostupna na portalu Moja srednja škola kada je u junu 2022. objavljen raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima u prvom upisnom krugu, sada tih podataka nema.

Zašto, ako je portal koji služi za elektronski upis u srednje škole unapređen, odgovor nadležnih nismo dobili.

– U malim mestima kao što su Požega ili Kosjerić, izbor srednjih škola je jako uzak, pa đaci nakon osnovne upisuju srednje škole u nekim od obližnjih gradova ili daljim, ali u kojim imaju nekoga od članova porodice. S obzirom da su deca prinuđena da se sele, već sada planiramo u kom gradu će da nastave školovanje. Zato nam je bitno da znamo koliko je poena bilo potrebno za upis u određenim školama, da bismo videli da li deca uopšte imaju šanse da se upišu i da bismo na vreme isplanirali gde će da žive i da iznajme stanove – kaže čitateljka Danasa, inače majka učenice osmog razreda koja planira da upiše srednju školu u Beogradu.

Do prošle godine podaci o minimalnom broju poena koji je bio potreban za upis u sve srednje škole bili su dostupni na sajtu upis.mpn.gov.rs.

On je, međutim, ukinut, pa i lane prošlogodišnja generacija malih maturanata nije mogla da vidi statistiku upisa iz prethodne školske godine dok se u prodaji nije pojavio Informator za upis u srednje škole, ali tek krajem maja 2022.

Po svoj prilici tako će biti i ove godine.

Umesto objašnjenja zašto su uklonjeni podaci sa prošlogodišnjeg upisa, iz Ministarstva prosvete za Danas kažu da će ova statistika biti dostupna zajedno sa konkursom za upis u sledeću školsku godinu, kada će biti dostupni i na sajtu Moja srednja škola.

Informator za upis u srednje škole svake godine se po pravilu objavljuje tek u maju, a u njemu se nalaze podaci o minimalnom broju poena za upis u sve srednje škole u Srbiji, za prethodne tri školske godine. U poslednjem objavljenom data je statistika za školsku 2019/20, 2020/21. i 2021/22. godinu.

Moguće je da će upisni prag ove godine biti nešto viši, budući da će osmaci umesto kombinovanog testa na maloj maturi polagati predmet po izboru, pa se pretpostavlja da su izabrali onaj iz koga imaju najbolje ocene, najviše znanja ili koji smatraju da im je najlakši.

Ipak, to ne mora da bude pravilo. Iskustvo ranijih upisa svedoči da su u nekim srednjim školama pragovi porasli za nekoliko bodova, dok su u nekim bili niži.

Takođe treba imati na umu da to što neka srednja škola ima visok upisni prag ne znači i da je najpopularnija, jer se rang-lista najatraktivnijih škola, koje svake godine objavljuju mediji, pravi prema broju učenika koji su iskazali interesovanje za upis konkretnog obrazovnog profila.

Najveće interesovanje tradicionalno vlada za određene gimnazije i obrazovne profile iz područja rada zdravstvo i socijalna zaštita, elektrotehnika i ekonomija, pravo i administracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari