Irački premijer Nuri al Maliki je odbacio američke kritike na račun njegove administracije ističući da „niko nema pravo da pravi raspored na njegovom radnom stolu“. „Oni koji iznose ovakve komentare uiznemireni su zbog moje posete Siriji“.
Maliki je za „neučtive“ komentare Buša osudio izbornu kampanju za predsednika SAD.

Irački premijer Nuri al Maliki je odbacio američke kritike na račun njegove administracije ističući da „niko nema pravo da pravi raspored na njegovom radnom stolu“. „Oni koji iznose ovakve komentare uiznemireni su zbog moje posete Siriji“.
Maliki je za „neučtive“ komentare Buša osudio izbornu kampanju za predsednika SAD. Govoreći na kraju posete Siriji, Maliki je rekao da Irak nije briga za ovakve komentare i da bi mogao da nađe „prijatelje širom sveta“.
Kada su u Jordanu u novembru prošle godine američki predsednik Džordž Buš i irački kolega Nuri al Maliki stajali jedan pored drugog, Buš je objavio da je irački premijer „pravi momak za Irak“. Međutim, ova fraza je juče isparila iz Bušovog rečnika. Umesto toga, Buš je priznao da „nivo frustracija koji sada postoji“ leži u neuspehu iračke vlade da ujedini različite etničke frakcije“.
Bušovi komentari na sastanku lidera Severne Amerike u Kanadi usledili su samo nekoliko sati nakon što je visoki američki diplomata u Bagdadu, ambasador Rajan Kroker nazvao politički napredak u Iraku „krajnje razočaravajućim“ i upozorio da SAD neće podržavati Malikijevu vladu „blanko čekovima“.
Analitičari navode da Buš ne istupa sa ovakvim rečima da bi prisilio MALIKIJA da podnese ostavku samo zato jer nema jasnu alternativu. Prema mišljenju stručnjaka, Bušovi komentari su više usresređeni na domaću javnost. U januaru ove godine Buš je servirao američkom narodu priču da će dodatne trupe obuzdati nasilje u Iraku i stvoriti od te zemlje „politički sveže mesto“, i omogućiti šiitima, sunitima i Kurdima da formiraju jedinstvenu vladu.
Sada Buš javno priznaje ono što svako, ko prati događaje u Iraku, može jasno da vidi: da plan ne funkcioniše.
Zvaničnici Bele kuće, nervozni zbog Bušovih komenatara, insistiraju da on i dalje podržava Malikija. Predsednik se verovatno nije obraćao Malikiju u svom govoru, izjavili su zvaničnici Bele kuće.
Buš je povukao paralelu između Vijetnama i Iraka, gde bi američko povlačenje uzrokovalo patnje miliona ljudi. „Bez obzira na vašu poziciju u debati, jedan nesumnjivi zaključak iz Vijetnama jeste da su cenu američkog povlačenja platili milioni nedužnih građana čija će agonija dodati u naš vokabular nove termine kao što su „izbeglice u brodovima“, minska polja i druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari