Naplata parkinga SMS porukama, na 271 mestu u dve parking zone u Šidu zvanično je počela u maju. Cena parkiranja je 40 dinara u prvoj i 30 dinara po satu u drugoj zoni.

Direktorka JKP „Standard“ Violeta Coner kaže da su dvomesečna iskustva pozitivna. – Otklonili smo saobraćajne gužve u centru grada gde je sada uvek moguće pronaći slobodno mesto za parkiranje. To smo uradili postavljanjem vremenskog ograničenja parkiranja na dva sata u prvoj, crvenoj zoni – kaže ona.

Cilj je bio da se u toj prvoj zoni obezbedi mesto za one koji dolaze u centar da za kratko vreme obave neki posao i tu se ne zadržavaju duže vremena. U pređašnjem sistemu naplate parkinga preko inkasanata, događalo se da vozači uplate sat vremena parkiranja, a zadržavaju se mnogo duže. Tako se pravila gužva, a nije bilo ni slobodnih parking mesta.

– U suštini, imamo uvek slobodnih mesta u drugoj zoni. Istina, stiče se utisak da pojedini vozači i dalje nerado prihvataju ovakav način naplate, pa dosta njih parkira oko ovih zona, odnosno nešto dalje od centra Šida – kaže Coner i naglašava da zato planiraju povećanje broja parking mesta.

Ovakav vid naplate parkinga dao je i dobre finansijske rezultate. Karte za parkiranje mogu da se kupe i na kioscima, kontrolori su redovno na terenu, a pišu se i doplatne karte, odnosno kazne od hiljadu dinara za neplaćanje parkinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari