Manje laganja! 1Jovana Presić, Istinomer

Danas obeležavamo Međunarodni dan prava javnosti da zna, ustanovljen sa ciljem da se ukaže na to koliko je bitno da imamo pravovremene i istinite informacije na osnovu kojih bi trebalo da donosimo odluke – da li o merama prevencije koju ćemo koristiti kako bismo se zaštitili od virusa korona, ili o tome za koga ćemo glasati na izborima.

Fektčekeri iz čak 40 država su se još na početku pandemije organizovali u nerformalnu alijansu kako bi bili podrška jedni drugima u razotkrivanju neistina koje se, čini se, svakog minuta objavljuju. Za dobar deo dezinformacija koje su preplavile javnost krivci su poznati i anonimni teoretičari zavere, ali i neodgovorni političari koji se zarad kojeg političkog poena ne libe da građane dovedu u zabludu. U okviru Fejsbukovog programa za suzbijanje dezinformacija na ovoj društvenoj mreži, stotine novinara na dnevnom nivou lovi laži koje se objavlju na društvenim mrežama, sa ciljem da ih razotkrije i smanji njihovu distribuciju.

I pored toliko uloženog truda, laž vodi u ovoj borbi uz veliku razliku. Na primer, prema istraživanju Oksford Internet Instituta objavljenom protekle nedelje, fektčekeri razotkriju samo jedan posto videa u kojima su podeljene dezinformacije o kovidu 19.

Globalne prilike važe i za Srbiju. Nije novost da su zaobilaženje istine i manipulacija činjenicama tradicionalne discipline u kojim pobeđuju domaći političari, a zahvaljući modernim tehnologijama, čini se da se laži šire brže nego ikada.

Dobra vest je da odgovorni novinari nisu ostali bez motivacije, kao i da je proveravanje neistina lakše nego ikada, ako imate želju.

Kako bi čitaocima najposećenijih informativnih portala u Srbiji omogućio da lakše prepoznaju neistine, manipulacije, izmišljotine i propagandu u izjavama političara i javnih funkcionera, Istinomer je unapredio svoju ekstenziju za internet pretraživače „Proveri me„.

O tome koliko je neophodna „Proveri me“ ekstenzija dovoljno govori podatak da je od 110 izjava koje je Istinomer proverio u prvih devet meseci ove godine, čak 90 odsto njih dobilo negativnu ocenu. Većinu tih izjava Istinomer je pronašao na informativnim portalima koji, najčešće bez bilo kakve provere svakog dana objave desetine vesti i prenesu isto toliko izjava političara.

Ekstenzija je dostupna za Google Chrome i Mozilla Firefox internet pretraživače. Kada instaliraju „Proveri me“, čitaocima web izdanja Blica, Večernjih novosti, B92, Kurira, N1, Danasa i Telegrafa vizuelno će biti obeležene izjave koje je Istinomer ocenio kao (ne)istinite.

Takođe, čitaoci će moći da selektuju izjavu političara u čiju istinitost ili doslednost sumnjaju i jednostavno je pošalju timu Istinomera na proveru.

Autorka je novinarka Istinomera

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.