Manojlović: Tužilaštvo želi da opere ruke od bakljade 1

Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo je kancelariji Zaštitnika građana dopunu odgovora o svojim aktivnostima tokom paljenja baklji širom zemlje, koje je krajem aprila organizovano kao odgovor na akciju „Bukom protiv diktature“.

Kako je za Danas potvrdio zaštitnik građana Zoran Pašalić, dopuna odgovora stigla je pre dva dana.

– Radi se o velikom broju dokumenata koje trenutno razvrstavamo. Kada to učinimo znaćemo da li su nam potrebne dodatne informacije ili možemo da pristupimo pisanju izveštaja, navodi Pašalić.

On je, podsetimo, nakon što su se informacije o simultanom paljenju baklji u više gradova Srbije pojavile u medijima, kao i indicije da policija nije tom prilikom preduzela mere iz svoje nadležnosti, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti rada MUP-a.

Odgovori MUP-a, rekao je Pašalić nedavno za Insajder, stigli su u zakonskom roku, nakon čega je tražena njihova dopuna.

Paralelno, pokrenut je i postupak kontrole zakonitosti rada Komunalne policije zbog istih primedbi, ali kako nam je rekao Zaštitnik građana, njihovi odgovori još uvek nisu stigli.

Nakon što je deo javnosti kritikovao policiju zbog inertnosti u istrazi nečega što su mnogi videli kao odgovor vladajuće stranke na proteste protiv mera vlasti za vreme vanrednog stanja, direktor policije Vladimir Rebić 7. maja je za Blic izjavio da je policija profesionalno postupala i podnela 56 prekršajnih prijava protiv onih koji su palili baklje u vreme policijskog časa.

Pored kontrole koju sprovodi Zaštitnik građana, slučajem paljenja baklji bavi se i tužilaštvo.

Tako je Tužilaštvo za organizovani kriminal, prema pisanju Insajdera, nedavno odbacilo deo krivične prijave koju je zbog ovog incidenta protiv narodnog poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića i većeg broja N.N. lica podneo Građanski klub Demokratske stranke.

TOK je odbacio deo prijave koji se odnosi na krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, prebacujući ostatak prijave Republičkom javnom tužilaštvu da ga ono prosledi tužilaštvima koja su nadležna za ostala dva dela koja se Đukanoviću i drugima stavlja na teret – izazivanje opšte opasnosti i povreda ravnopravnosti.

RJT je, rečeno je Insajderu, prijave prosledilo Apelacionim tužilaštvima u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu koje dalje treba da ih proslede tužilaštvima za koje ocene da su nadležna.

Ovim potezom, smatra Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti koji je uz profesore Vesnu Rakić Vodinelić i Dragora Hibera potpisao krivičnu prijavu, Tužilaštvo za organizovani kriminal je želelo da pobegne od ovog predmeta i „pontijepilatovski“ opere ruke.

– Ključ prijave jeste u postojanju organizovane kriminalne grupe koja kontinuirano deluje radi vršenja više krivičnih dela. Neko je te ljude snabdeo dozvolama za kretanje, omogućio upad na tuđu imovinu, organizovao kupovinu baklji, nabavku, prevoz i korišćenje ozvučenja… Očigledno je da tu kriminalnu grupu čini stapanje državnih, partijskih i kriminalnih struktura. Tri u jedan, kaže Manojlović, uz opasku da nije imao uvid u razloge zbog kojih je tužilaštvo odlučilo da odbaci deo prijave.

Prema njegovim rečima, činjenica da državni organi nisu samoinicijativno reagovali, pokazuje da imamo okupirane institucije i da su samoorganizovani građani koji su sami branili svoje zgrade poslednja linija ustavnog poretka.

– Hapsili su ljude i držali ih preko 28 dana u zatvoru, iako im nije dostavljeno rešenje o obaveznom karantinu. Na tri godine su osudili čoveka koji je morao da ode kod lekara!? Kada su kriminalci upadali u tuđe zgrade i palili baklje, policija je odbijala da reaguje i govorila zovite komunalce zbog buke, ističe Manojlović.

U krivičnoj prijavi, podnosioci podsećaju da je poslanik SNS-a Vladimir Đukanović 29. aprila tokom rasprave na zasedanju Narodne skupštine, pozvao građane da na svojim terasama puste zaglušujuću muziku u znak podrške predsedniku Republike i u znak suprotstavljanja građanskoj akciji „Bukom protiv diktature“.

Istom prilikom izjavio je da će on isto to učiniti na svojoj terasi.

Istoga dana oko 20:30 na nekoliko mesta u Beogradu, kao i u Nišu pored individualnih terasa, nepoznata lica su izašla i na ravne krovove stambenih zgrada, na kojima su se nalazili unapred pripremljeni zvučnici, pustili muziku iz sveg glasa, a potom zapalili navijačke baklje.

„Činjenica da je prvoosumnjičeni priznao da je ‘podstrekivao građane’ je dovoljna za inkriminaciju. Međutim, njegovo negiranje da je i organizovao bakljadu i da je u njoj sudelovao, nije verodostojno i suprotno je objavljenim činjenicama“, navodi se u krivičnoj prijavi. Vladimir Đukanović u toku jučerašnjeg dana nije odgovarao na Danasove pozive i poruke.

UKP ispituje kako je izgorela kuća sindikalcu u vojsci

Mesec dana nakon što je predsedniku sindikata „Sloga“ zaposlenih u Vojsci Srbije Dejanu Pavloviću zapaljena kuća u kojoj je živeo i dalje nisu razjašnjene okolnosti pod kojim je došlo do požara. Za Danas su u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu kazali da je opisani događaj zaveden u formi policijskog izveštaja i da je tužilaštvo uputilo UKP-u zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, radi provera svih navoda iz inicijalnog akta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari