Marija Lukić: Institucije u Srbiji ne čuju glas žena koje su pretrpele seksualno nasilje 1Foto: FoNet/ AP

Službenica koja je prijavila bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku za seksualno uznemiravanje Marija Lukić rekla je danas da „insitucije u Srbiji ne čuju glas žena koje su pretrpele seksualno nasilje“.

„Što se više institucije prave mrtve, ja ću više da govorim“, rekla je Lukić na otvaranju Međunarodne nedelje civilnog društva (ICSW) u Beogradu.

Ona je navela da je svog poslodavca prijavila simbolično 8. marta na Dan žena, i da je „već 9. marta dobila rešenje o otkazu“ i dodala da je nakon toga uklonjen i frizerski salon njenog supruga u Brusu.

Ona je kazala da je sedam žena optužilo bivšeg predsednika opštine Brus za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje i da su dve od toga odustale.

Lukić je kazala da su žene suočene sa tim nasiljem pod pritiskom sekundarne viktimizacije i stigmatizacije jer je to tabu tema.

„Što se tiče hrabrosti koju kažu da imam i sama ne znam je li hrabrost ili ludost, više bih rekla da je ludost“, rekla je Lukić.

Ona je kazala da Jeličić mora krivično da odgovara, ali da on kaže da se ta njegova krivična odgovornost neće se nikada desiti jer „ima uticaj na svakog čoveka koji živi u tom mestu“.

„Nadam se da će ovaj govor ovde otići daleko i da će pomoći ženama koje su digle glas protiv nasilja“, rekla je Lukić.

Međunarodna nedelja civilnog društva (ICSW) biće održana u Beogradu do 12. aprila, a oko 1.000 učesnika u seriji seminara, radionica i prezentacija pod zajedničkim nazivom „Moć zajedništva“ razmeniće iskustva i ideje koje će omogućiti ljudima širom sveta da budu informisani, aktivni i uključeni u donošenje odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.