Marija Lukić: Jeličić neće više moći da zlostavlja žene 1Foto: N1

Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus, javio se juče u zatvor u Ćupriji na izdržavanje tromesečne kazne zatvora, potvrđeno je za Danas u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Podsetimo, Jeličić je osuđen zbog nedozvoljenih polnih radnji nad tadašnjom saradnicom Marijom Lukić. Jeličić je prethodno podneo molbu Osnovnom sudu u Brusu da mu se izdržavanje kazne odloži zbog zdravstvenih razloga. Sud u Brusu mu je odbio molbu, pa se on žalio Višem sudu u Kruševcu, ali mu je i ta žalba odbijena.

Marija Lukić je pre dve godine na svom Fejsbuk profilu objavila deo od čak 15.000 SMS-ova koje je tokom dve godine dobijala od Jeličića, poput „“Ljubkam, želkammmmmm te, srceeeee. Kad ćemo se volkatiiii, već, veććć dve godine prođoše“. Iako je bilo još žena koje su prošle kao Marija Lukić, u julu 2018. podignuta je optužnica protiv Jeličića, ali samo u njenom slučaju.

Marija Lukić ističe za Danas da joj je drago što se Jeličić javio na izdržavanje kazne i navodi da je konačno jedan nasilnik manje na ulici i na važnoj poziciji na kojoj je on bio kao predsednik opštine Brus.

– Zadovoljna sam što se ova priča završila i što on više neće biti u prilici da ucenjuje i zlostavlja žene – naglašava Marija Lukić za naš list.

Na sajtu Ministarstva pravde se navodi da zatvor u Ćupriji otvorenog tipa, da je izgrađen u savremenom stilu sa velikim staklenim površinama na prozorima bez rešetaka i dobrom komunikacionom infrastrukturom. Prosečno brojno stanje je 200 osuđenih i 40 pritvorenih lica.

Miloš Urošević iz Žena u crnom, koji je zajedno sa drugim aktivistima i aktivistkinjama iz civilnog sektora prisustvovao svim suđenjima kao podrška Mariji Lukić, kaže za Danas da je Marija pobedila, „jer je muškarac koji je seksualno zlostavljao od danas u zatvoru“.

– Pravda za nju je samo delimično zadovoljena, budući da ne postoji dovoljno oštra kazna za muškarce nasilnike. Marija Lukić je otvorila vrata kroz koja možemo da čujemo ne više šapate, nego krike žena koje su bile žrtve seksualnog nasilja Miroslava Aleksića. Pravda će biti zadovoljena ne samo ako sudovi slušaju preživele žene, već pre svega ako kažnjavaju muškarce nasilnike – ističe Urošević.

Aleksandra Mališić iz Ne davimo Beograd kaže za naš list da „ohrabruje činjenica da smo dočekali zadovoljenje pravde kao ishod trogodišnje borbe Marije Lukić.

– Obećava i to što je Viši sud u Kruševcu pokazao integritet ne dozvoliviši dodatne opstrukcije, čemu je Jeličić bio sklon tokom trajanja sudskog procesa. Verujemo da će u budućnosti, a zahvaljujući ovom slučaju, institucije štititi one koje prežive nasilje, a počinioce u razumnom roku i adekvatno sankcionisati – ukazuje Mališić, koja je takođe pratila suđenja podržavajući Mariju Lukić.

Poljoprivreda i stočarstvo u ćuprijskom zatvoru

U zatvoru u Ćupriji, koji je savremen i otvorenog tipa, organizuje se obuka i rad osuđenih lica u odeljenju drvnoprerađivačkih poslova, zanatskih poslova i u odeljenju poljoprivrede. U odeljenju za preradu drveta organizovana je proizvodnja paleta, rezane građe i uslužno rezanje. Zanatski poslovi obuhvataju proizvodnju metalne galanterije. Poljoprivredna proizvodnja organizovana je na površini od 25 hektara. Od ratarskih kultura zastupljene su pšenica, kukuruz, detelina, celokupan asortiman povrća. U stočarstvu – tov svinja, tov brojlera, proizvodnja konzumnih jaja, proizvodnja mleka i mlečnih proizvoda, proizvodnja humusa…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari