Marija Lukić: Ne očekujem da Jeličić prizna šta mi je uradio 1Foto: BETAPHOTO I&F Grupa

Za mene sloboda trenutno znači nesputanost, delovanje bez prisile.

Trudim se da se time vodim, ali trenutno, to vuče sa sobom i određene „sankcije“, ističe za Danas Marija Lukić, koja je pre nekoliko dana dobila nagradu „Osvajanje slobode“, a koju dodeljuje Fond „Maja Maršićević Tasić“.

Marija Lukić je jedna od žena koju je seksualno uznemiravao bivši predsednik opštine Brus Milutin Jelačić Jutka. Skupila je hrabrost i sa Jeličićem trenutno vodi sudski spor. Za Danas kaže da joj nagrada „Osvajanje slobode“ predstavlja izuzetnu moralnu satisfakciju, s obzirom na to da prethodne dobitnice čine i žiri.

– Drago mi je da su prepoznale moju borbu i beskrajno im hvala na tome i na inspiraciji, ukazuje Marija Lukić.

* Suđenje Jeličiću je medijski propraćeno. Kako izdržavate u sudnici?

– Mediji su „krivi“ što je ova priča još uvek živa. Verujem da, da nije bilo medija, ostalo bi pod tepihom kao mnoga njegova krivična dela za koja se ne procesuira. U sudnici ume da bude stresno, zbog tog kopanja po ranama. Na ostalo se ne obazirem, jer zaista, nekako mora da se brani, a obzirom da mu zakonom nije zabranjeno da laže u svojoj odbrani, može reći apsolutno sve. Jeste da to uglavnom vređa zdrav razum, ali bar javnom mnjenju bude zabavno, s obzirom da suđenja, i kada se održe, dugo traju.

* Mislite li da će Jeličić ikad priznati šta je radio?

– Sumnjam da će ikada priznati, jer to je ono što bi racionalan čovek uradio, što se kosi sa njegovim dosadašnjim postupcima, pa empirijski gledano, to od njega ne mogu da očekujem. Najgore je što je zaprećena kazna jako blaga i da je na početku priznao, ništa od ovog ne bi bilo. Ovako, čitava Srbija, a i svetska javnost je upućena u to o kakvom se čoveku radi.

* Da li će vlast prestati da mu pruža podršku?

– Verujem da je nekoga iz vlasti jako zadužio, što je i sam govorio, što donacijama, što prodajom zemljišta na Kopaoniku, objekta, izdavanjem lokacijskih dozvola, na šta je kao predsednik veća imao pravo da predlaže, bez ikakvog konkursa. Ipak, vlast mnogo više glasova gubi ako čuva ovakvog čoveka, nego što bi sa njim, uslovno rečeno dobila, jer se radi o maksimalnom broju od 5.000 glasova u Brusu. I ironično, ogromna podrška mi i jesu članovi SNS-a, koji su činili matični odbor u Brusu, pre nego što je sa odbornicima prešao Jeličić.

* A koliko Vam znači podrška raznih nevladinih organizacija, drugih žena, pojedinih medija?

– Izuzetno mi znači. Solidarnost je jako važna i ovo nije samo moja borba, već borba za sve žene koje su doživele bilo koju vrstu nasilja i uznemiravanja. Medijima takođe beskrajno hvala, obzirom na pretnje koje sam imala, verujem da su me „sačuvali“ u kritičnim momentima. Od porodice imam apsolutnu podršku, takođe. Poruke podrške svakodnevno dobijam, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. To je tako divno, toplo i ne postoje nikakve granice kada su solidarnost i empatija u pitanju. Nadam se da ću i ja moći uvek da budem tu za njih.

Posvećena sam porodici

* Kako izgleda jedan Vaš dan?

– Trudim se da pozitivno razmišljam. Obzirom da trenutno ne radim, posvećena sam porodici apsolutno. To je jedino što mi smeta, pošto sam paralelno i radila, studirala, dobila decu jako mlada, pa sam navikla na „akciju“. Tu su najdivnije obaveze oko njih, a u slobodno vreme smo negde zajedno u šetnji, kod roditelja ili kuvam, što jako volim, čitam…

Jutka redom tuži novinare

Bivši predsednik Opštine Brus Milutin Jeličić Jutka, kome se sudi za seksualno uznemiravanje nekadašnje sekretarice Marije Lukić, dva puta je tužio novinarku Blica Ivanu Mastilović Jasnić, koja je prva pisala o njegovim nasrtajima na Mariju Lukić. Podneo je tužbu i protiv drugih novinara Blica, piše Cenzolovka. Novinarka Ivana Mastilović Jasnić za Cenzolovku kaže da je ova tužba Jeličićev pritisak na Blic koji je pre godinu i po otkrio priču o seksualnom uznemiravanju sekretarice Marije Lukić. Cenzolovka saznaje da je Jeličić tužio i glavnog urednika Predraga Mihailovića, firmu Ringier Axel Springer, kao osnivača i izdavača Blica, i više novinara tog dnevnog lista – među njima i one koji su ga u tekstu samo spomenuli. Jeličić u jednoj od dve tužbe navodi da je 9. aprila ove godine Blic na naslovnoj strani objavio tekst „Nastavlja se suđenje seksualnom predatoru, Jutka se svuda hvali da će biti oslobođen“, tvrdeći da je novinarka Ivana Mastilović Jasnić prekršila novinarski kodeks i da vređa čast i dostojanstvo tužioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari