Marinović favorit SNS za Šabićevog naslednika 1Foto: N1

Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, najizvesniji je kandidat za novog Poverenika za informacije od javnog značaja, koga će na tu funkciju predložiti vladajuća koalicija, saznaje Danas.

Na pitanje da li će biti kandidat ili ne, Marinović nam je kroz osmeh odgovorio „ja jesam voljan, ali ne mora da znači“.

– Naravno, pitaju se oni koji predlažu. Ne znam da li sam jedini kandidat vladajuće koalicije, to ćemo da vidimo u petak kada ističe rok za predlaganje kandidata. Dakle, kontaktirali su me i pitali da li bih bio novi poverenik, odgovorio sam potvrdno, ali ne znam da li sam jedini kandidat – ističe Marinović za Danas.

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije pozvao je krajem prošle sedmice poslaničke grupe da u roku od sedam dana predlože kandidate za Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Veliki broj nevladinih organizacija, građanskih inicijativa, ali i bivši poverenik Rodoljub Šabić, kritikovali su brzinu kojom se traži novi kandidat, ali i jedan od uslova za kandidaturu koji precizira da budući poverenik ne može biti neko ko je zaposlen u državnom organu.

Time se, kako navode, automatski odbacuje mogućnost da Šabića zameni neko od njegovih najbližih saradnika koji su više od deceniju radili u Službi poverenika i najkompetentniji su da ga zamene.

– Na prvom mestu teško je shvatljiva višemesečna docnja sa pokretanjem postupka. U uređenim zemljama postupak izbora novog poverenika okončava se pre isteka mandata prethodnog, negde i više meseci pre“, naveo je Šabić u izjavi agenciji Beta. On je dodao da je „potom u potpunom kontrastu sa tom docnjom žurba, hitnost, sa kojom se odjednom želi sprovesti postupak jer se ovlašćenim predlagačima ostavlja samo sedam dana za podnošenje predloga“.

„Takav rok, kraći nego što se po pravilu ostavlja za prijavljivanje na konkurs za pripravnike je, pogotovo posle više protraćenih meseci, neozbiljan a na taj način se još jednom potvrđuje sklonost naše vlasti da se gotovo servilno odnosi prema impulsima iz inostranstva a da bahato ignoriše upozorenja naše struke i pameti“, ocenio je Šabić. On je rekao da ne zna da li iza uslova da kandidat ne obavlja funkciju ili je zaposlen u državnom organu ili političkoj stranci „stoji neznanje, glupost ili zla namera“ ali da ga ovaj „bez sumnje nezakonit zahtev“ mnogo asocira „na perfidan pokušaj da se eliminišu kandidati za koje verujem da su najkvalitetniji po kriterijuma stručnosti i nezavisnosti, ljudi iz Službe poverenika“.

Istog stava je i Građanski preokret, navodeći da je konkurs za poverenika kraći od prosečnog konkursa za radno mesto spremačice. U saopštenju Građanskog preokreta ističe se da je postupak izbora kompromitovan nerazumno kratkim rokom kandidovanja, i nezakonit jer se od svakog kandidata zahteva overena izjava da nije zaposlen u državnom organu.

„Taj uslov znači da će se odbaciti i svaka eventualna kandidatura onih koji već rade u službi Poverenika i logično imaju najviše znanja, iskustva i kvalifikacija za taj posao“, saopštio je Građanski preokret.

NVO su 15. juna pozvale skupštinski odbor da iz poziva povuče uslov da kandidat u trenutku predlaganja za funkciju nije zaposlen u drugom državnom organu, upozoravajući da taj uslov nije predviđen zakonom i da je eliminišući faktor za sve kandidate koji trenutno rade u državnim organima, uključujući i Službu poverenika. Saopštenje NVO su potpisali Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Partneri za demokratske promene, SHARE fondacija, Transparentnost i Fond za otvoreno društvo.

Istorijat

Institucija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u Srbiji postoji od 2004. godine, kao nezavisna i samostalna institucija. Poverenik se bira na vreme od sedam godina i ista osoba može biti birana najviše dva puta na tu funkciju.

Uslovi

Odbor za kulturu i informisanje je u pozivu naveo da se za poverenika bira lice s ugledom u oblasti zaštite unapređenja ljudskih prava koje je završilo pravni fakultet i ima najmanje deset godina radnog iskustva. U pozivu se ističe da kandidat ne može biti osoba koja obavlja funkciju ili je zaposlena u drugom državnom organu ili političkoj stranci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.