Novinar koji je ostavio neizbrisiv trag: Kolege o Marku Jankoviću 1foto FoNet

Čuveni radijski voditelj i novinar Marko Janković preminuo je juče u 76. godini života, nakon duge i teške bolesti. Prijatelji i kolege, posebno sa Studija B čiji je Janković bio jedan od zaštitnih likova, opraštaju se od njega podsećajući javnost na njegovu lucidnost, kreativnost i nemerljiv doprinos jugoslovenskom i srpskom novinarstvu.

Novinar i radijski voditelj Veljko Pajović ističe da je Marko Janković, nesporno jedan od najpopularnijih radijskih voditelja „Studija B“, svojom lucidnošću i prepoznatljivom bojom glasa, krajem sedamdesetih i u osamdesetim godinama prošlog veka, u etar tadašnje velike, zajedničke države, iako radeći na radiju kratkog dometa – Beograd i šira okolina, doneo tok-šou format u kome je gostovanje javnih ličnosti iz cele Jugoslavije značilo čast i neku vrstu prestiža.

– Iako zamišljena kao program lakog sadržaja, emisija „Od doručka do ručka“ svake subote pre podne, od 10 do 13 časova, brzo je prerasla u nešto više od obične zabave, privlačeći veliki broj slušalaca. U merenjima popularnosti radijskih emisija, njegova je bila u samom vrhu sa Minimaksovim „Tup-tupom“ – podseća Pajović.

On dodaje da je Marko Janković kasnije, kao i svako od nas, imao svoja profesionalna i politička lutanja.

Prema njegovim rečima, iako nas je maestralno vodio kroz vreme od doručka do ručka, mnogi će mu sigurno zameriti što je, kao jedan od potpisnika obnove rada Demokratske stranke na pragu uspostave višestranačkog sistema u tadašnjoj Jugoslaviji, kasnije stigao do desne strane političkog spektra.

– Kako god bilo, Kolos sa Rodosa ili Sava, kako se odjavljivao u svojim emisijama i uz poruku: „Zadržite osmeh na svojim licima, jer tako je lepo biti srećan“, Marko Janković je snažno uticao na mnoge od nas koji smo, slušajući njegove emisije, poželeli da tragom svog talenta profesionalni izazov pronađemo baš na tom mediju – poručuje Pajović.

Petar Marš, književnik, novinar i radijski voditelj oprostio se od Jankovića objavom u Fejsbuk grupi “Stari dobri Studio B”, pod naslovom “Zbogom, naš dragi Marko!”.

“Loše vesti kao da stižu jedna drugu. Posle preranog odlaska Vladana Radosavljevića, napustio nas je, posle dugotrajnih problema sa zdravljem, i Marko Janković, novinar i voditelj, koji je svoj ugled i reputaciju stekao u ranim danima Studija B, kada je na svoj osobeni način učinio prepoznatljivom i veoma slušanom, jednu od kultnih emisija ovog radija „Od doručka do ručka“. Ko bi rekao, da se od jedne obične, takoreći „uzrečice“, može napraviti muzičko-govorni sadržaj, koji je za kratko vreme postao magnetno privlačan za Beograđane”, naveo je Marš.

On je dodao da se mora priznati da je Dragan Jelić, urednik zabavnog programa „starog“ Studija B, dobro procenio ko bi posle njegovog vođenja ove emisije u prvim mesecima borbe za etar od strane novog radija, mogao da preuzme mikrofon i da nastavi sa „osvajanjem“ slušalaca.

Marš podseća da je za kratko vreme Marko Janković postao jedan od najslušanijih glasova beogradskog radija, skoro sinonim muzičko-estradnog planetarnog sistema, sa čestim izletima u provokativne aluzije na svakodnevicu i pojedince koji su u različitim oblastima naših života vedrili i oblačili.

“Marko je umeo da uzburka duhove, da dvosmislenim komentarima muzički šou pretvori u politički, znao je da u traganju za svojom istinom luta od visoko rangiranog pripadnika jedne, tada nove partije, do potpunog otklona od njene politike, da bi u turbulentnim danima promena sedao pred mikrofon, kako bi svoje sagovornike pozivao i prozivao da učestvuju u promenama koje su obeležile početak novog veka”, istakao je Marš.

Prema njegovim rečima, nemirne prirode, stvorivši ime dobrog poznavaoca muzičkih prilika kod nas i u svetu, britkog jezika, ovaj Kragujevčanin se između odlazaka i povrataka u Studio B, pojavljivao na još nekim „radijima“, ali i na nacionalnoj televiziji.

“Svuda je bio od slušalaca i gledalaca prihvaćen, ali ipak ostaje ono, što je o njemu, a i nama, njegovim prijateljima, bilo važno: pamtiće se i prepričavati, da su mnogi Beograđani subotom namerno sastavljali doručak s ručkom, da bi uživali u njegovom izboru muzike, razgovorima sa gostima, merodavnom ocenjivanju novoizašlih ploča, pre svega zabavne, ali i hitova narodne muzike… Neka mu je večna slava i hvala!”, poručio je Petar Marš.

Radijski voditelj Darko Kocjan smatra da je Marko Janković pre svega bio sinonim za radio, ali i nadahnuće mladima.

– On je bio nadahnuće za mnoge mlade ljude koji su počinjali da rade na radio programima. Kolos sa Rodosa – postoji li neko ko se nije bar nasmešio kada se prisetio ovog, kao jednog od nekoliko njegovih radijskih nadimaka. Najnoviji od tih nadimaka bio je Hodajući smajli. Duh koji je Marko stvorio u radijskim prostorima Srbije poseban je i po mnogo čemu neodoljiv, ističe Kocjan.

Dodaje da je zato i siguran da i u odjavnoj špici Markovog ovozemaljskog života treba citirati baš njegovu dobro poznatu rečenicu iz odjava njegovih emisija: Zadržite osmeh na svom licu, jer tako je lepo biti srećan.

Marko Janković je rođen 1947. godine u Kragujevcu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Na „Studiju B” je prvo bio muzički saradnik, a zatim i voditelj.

Vodio je emisiju „Od doručka do ručka” od 1975. godine.

Godine 1979. vodio je prvu muzičku emisiju „Pop Ekspres” na Jugoslovenskoj radio-televiziji kao i „Nedeljno Popodne”.

Pisao je za novine „Grom”.

Vodio je i emisiju o školskom programu „Veliki odmor”, a radio je i na Radio Pingvinu i Indexu.

Od 2005. godine bio je na radiju „Fokus”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari