Marković: Svaki sedmi čovek je migrant 1Foto: N1 (Arhiva)

Šefica misije Međunarodne organizacije za migracije u Srbiji Lidija Marković istakla je da je u narednoj godini fokus na globalnom dijalogu o izbeglicama.

Kako je navela gostujući na RTS ne treba očekivati, da će dijalog za kratak period nešto promeniti, kao i da migracija nikad veća na globalnom nivou i da je svaki sedmi čovek migrant.

„Kada govorimo o migrantima, govorimo o ljudima, njihovim životnim odlukama, a šta će sa njima dalje biti tiče se mogućnosti da donesu informisanu odluku. Svedoci smo restriktivnih mera na granicama, krašenja ljudskih prava“, napomenula je Markovićeva, gostujući na RTS i dodala, da je Međunarodna organizacija za migracije u Srbiji, kao agencija UN za migracije, započela globalni dijalog o izbeglicama.

„Na tome je fokus u 2018. godini. Potrebno je da se redefinišu politike migracija, da se radi na globalnom dijalogu, da međudržavna saradnja bude bolja, kako između država tranzita tako i željenih destinacija. Ne treba očekivati, međutim, za kratak period pred nama i za 2018. da će globalni dijalog promeniti nešto preko noći“, objašnjava Lidija Marković.

Kaže da je Srbija od početka migrantske krize bila otvorena za dijalog sa susedima.

„Što se tiče institucija sistema u Srbiji, one su od početka opredeljene za humani pristup“, dodaje Markovićeva.

Zaključuje da na celoj zapadnobalkanskoj ruti nedostaje koordinisan odgovor.

Danas je Međunarodni dan migranata. Od početka migrantske krize, proleća 2015. godine, kroz Srbiju je prošlo više od milion izbeglica. Prošle godine zatvorena je balkanska migrantska ruta, ali izbeglice i dalje nalaze načina da dođu u Srbiju.

U pet stalnih centara za azil i 13 prihvatnih centara širom Srbije, smešteno je 4.200 migranata, većinom porodica sa decom, dok je kapacitet obezbeđen za 6.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.