Marton: Zastava SFRJ mnogo je manje štete nanela od rodoljuba i domoljuba 1

– Zastava SFRJ je u Hrvatskoj deo rata sećanja. Sa jedne strane je zvaničan narativ izgrađen na neprijateljstvu prema Jugoslaviji, sa druge je potreba ljudi da taj narativ dovedu u pitanje, kaže za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, komentarišući prekršajnu prijavu protiv hrvatskog državljanina iz Požege kojeg su komšije prijavile zbog isticanja zastave SFRJ na svojoj kući povodom bivšeg praznika dana republike.

Kako objašnjava, iskreno se nada da će ova druga strana pobediti u toj borbi, i zbog Hrvatske, „ali i zbog svih nas na području Jugoslavije“.

– Građanin slavonskog sela koji je istakao zastavu bivše SFRJ, suočen je sa prekršajnom prijavom jer je tobože vređao moralna osećanja građana. Ispravno bi bilo da se podnesu prekršajne, ali i krivične prijave, protiv nacionalista koji su tu zemlju razvalili i tako uništili milione života. Zastava SFRJ mnogo je manje štete nanela od rodoljuba i domoljuba koji su u ime srpstva ili hrvatstva jamili sve šta su mogli jamiti, smatra Aleksandar Marton, potparol LSV.

Nenad Glišić, predstavnik Crvene inicijative Kragujevac, kaže da nacionalističke elite poslednje tri decenije u jednom vrlo agresivnom procesu pokušavaju da diskredituju i ponište pozitivna dostignuća jugoslovenskog perioda.

– U tom smislu, manifestovanje bilo kakvog jugoslovenskog sentimenta predstavlja pretnju za današnje jer osporava sve ono na čemu počivaju aktuelne politike. Iako Hrvatska prednjači u tome, neki nacionalisti u Srbiji bi voleli da slede taj primer. Smatram da bi eventualna represivna politika samo još više doprinela reafirmaciji jugoslovenstva za koje vidimo da opstaje i u najtežim uslovima, baš kao prkos nepravdi, mržnji i osiromašenju, zaključuje Glišić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari