Maski protiv korona virusa nema u Beogradu 1Foto: EPA-EFE/ ALEX PLAVEVSKI

Nano maske koje mogu poslužiti kao zaštita od korona virusa ne mogu se naći u beogradskim apotekama. Iako ih iz ustanove Apoteka Beograd svakodnevno trebuju, još uvek se niko od dobavljača nije javio da ih ima, tako da je neizvesno da li će se i kada pojaviti na apotekarskim policama.

Kako je objasnila Vesna Rađenović, upravnica Apoteke Terazije, ove maske su prodavane tokom epidemije SARS virusa i tada je postojalo veliko interesovanje za njih. Međutim, na tržištu ih trenutno nema.

– Svaki dan se čeka uvoz tih nano maski. Ali ih dobavljači trenutno nemaju. Mi trenutno nemamo informaciju da će se pojaviti – kaže Rađenović.

S druge strane, beogradski mediji su prethodnih dana pisali da postoji veliko interesovanje građana za hirurške maske. Stručnjaci pak upozoravaju da obične hirurške maske malo mogu da pomognu a čak u nekim slučajevima mogu da budu i štetne. Nano maske bi pak mogle biti adekvatnija zaštita.

Ipak, epidemiolog Zoran Radovanović kaže za Danas da je od maski bolja zaštita pravilna higijena.

– Postoje specijalne nano maske koje su skuplje. One zadržavaju čestice i štite i od aerozagađenja. Ipak, najvažnije je izbegavati ljude koji kijaju i kašlju, redovno prati ruke. Tako da ne vidim potrebu da se troše pare na maske – zaključuje Radovanović.

Od kada se korona virus pojavio u Kini pre dve nedelje, nije zabeležen nijedan slučaj bolesti u Srbiji. U Evropi je za sada registrovano 25 obolelih – Finska (jedan), Francuska (šest), Nemačka (deset), Italija (dva), Rusija (dva), Španija (jedan), Švedska (jedan), Britanija (dva).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari