Matematička gimnazija poklanja računare školama 1Foto: Dejana Majstorović

Pohađajući Matematičku gimnaziju, bez obzira sto sam znao da je to elitna institucija, nisam bio svestan kvaliteta umova svog društva iz srednje skole.

Kao u svakoj školi, i tu je bilo gimnazijskih nestašluka, koji su, moram priznati, nama gimnazijalcima bili ‚‚zanimljiviji“ od suve nauke. Tek dosta kasnije, kada sam dobio priliku da upoznam vrhunske naučnike na univerzitetima kao što su Karnegi Melon ili Harvard, shvatio sam da to moje gimnazijsko društvo ništa ne zaostaje za svetskom elitom po kvalitetima svojih umova. Drugačijim očima bih gledao tada svoje gimnazijske drugare da sam toga tada bio svestan. Voleo bih da to shvate i današnji đaci gimnazije. Ti njihovi drugari iz đačkih klupa će biti sutrašnja naučna i društvena elita – kaže za Danas Aleksandar Kavčić, profesor Karnegi Melon univerziteta, koji je 1986. godine završio Matematičku gimnaziju.

Svojoj nekadašnjoj srednjoj školi Kavčić je prošle godine poklonio 50 računara, a sada se uključio u projekat koji podrazumeva da će fondacija koja nosi njegovo ime svake godine obezbeđivati 20 računara Matematičkoj gimnaziji, a ova gimnazija će računare iz prethodne godine poklanjati osnovnim školama širom Srbije.

– Na ovaj način Fondacija „Alek Kavčić“ će kontinuirano donirati računare, kako Matematičkoj gimnaziji, tako i drugim školama u Srbiji. Cilj ovog projekta je da se što više škola u Srbiji opremi savremenom računarskom opremom. Ove godine smo odlučili da 20 naših računara koji su u odličnom stanju poklonimo osnovnim školama koje su završili naši učenici. Po pet računara će dobiti OŠ „Branko Radičević“ u Batajnici, „Sonja Marinković“ u Novom Sadu, „Milovan Glišić“ u Valjevu i „Đura Jakšić“ u Kikindi. Ovim gestom želimo i da odamo priznanje ovim školama što su negovale prave vrednosti kod učenika koji su nastavili školovanje u Matematičkoj gimnaziji – kaže za Danas Mirjana Katić, direktorka ove gimnazije.

Ona ističe da je doniranje računara samo deo ovog projekta, a drugi, značajniji, aspekt je što će učenici Matematičke gimnazije đacima u svojim nekadašnjim osmoletkama poslednje nedelje avgusta održati niz predavanja iz informatike i programiranja.

– Matematička gimnazija je ne samo srpska, već svetska elitna institucija. Od strateškog je značaja da đaci te gimnazije ne rade na zastarelim računarima. Stoga i sprovodimo ovu akciju. Filantropski rad nije ograničen samo na finansijsku pomoć. Profesori Matematičke gimnazije ulažu svoj rad u unapređivanje računara, a đaci Matematičke gimnazije ulažu svoje znanje i rad tako što časovima programiranja pomažu učenicima osnovnih škola kojima doniramo računare. Ovo su gestovi koji imaju mnogo veću težinu od same finansijske pomoći – ističe Kavčić, koji je jedan od vodećih svetskih informatičara i autor osam patenata u oblasti IT.

Znanje najveći kapital

– Fondacija „Alek Kavčić“ se bavi promocijom obrazovanja i nauke. Znanje je stečeni kapital koji jednoj osobi niko ne može oduzeti. Nasledstvo, ili bilo koji drugi fizički kapital, se lako može izgubiti, ali je znanje iznova naplativo. Na žalost, i znanje se može izgubiti ukoliko se budućim generacijama ne prenosi. Ako neka zemlja ne ulaže u obrazovanje, neće biti konkurentna i biće osuđena na marginalizaciju – ističe Aleksandar Kavčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari