Matić: Građani i kompanije donirali više od 90 miliona evra za opšte dobro 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je danas, uoči obeležavanja Evropskog dana fondacija i donatora, da je Srbija sa 129. pozicije na Svetskom indeksu danavanja za dve godine „skočila“ na 48. mesto.

On je rekao da je u Srbiji pre četiri godine u Srbiji formirana Koalicija za dobročinstvo, a da je poslednjih godina bilo napretka, ali da je Srbija do prošle godine bila u donjem delu liste koja obično obuhvata od 110 do 140 zemalja.

Kada je reč o podacima koji su prikupljeni u zemlji, Katalist Balkans, članica Koalicije za dobročinstvo, izvestila je da je zabeležena gotovo tri puta veća darivana suma u 2020. u odnosu na prethodnu godinu.

„Ovaj ogroman skok, i kada je reč o konkretnim podacima, i kada je reč o listi Svetski indeks davanja, rezultat je niza uticaja: nema sumnje da je kontinuirana aktivnost Koalicije doprinela tome, ali je pandemija COVID-19 snažno podstakla tu motivaciju, kako poslovnog sektora da naprave veliki iskorak u davanju za opšte dobro, tako i građana koji su se masovno odazivali i pružali podršku pojedincima i zdravstvenom sistemu“, naveo je Matić.

Prema njegovim rečima protekle godine je zabeležena rekordna suma, građani i kompanije donirali su više od 90 miliona evra za opšte dobro.

Filantropska zajednica u Srbiji je godinama nastojala da dobročinstvo u Srbiji predstavi na najbolji mogući način, i kada je reč o načinima formiranja ove liste i adekvatnim podacima za njeno kreiranje, ocenio je Matić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari