MDULS: Odziv za vakcinaciju među romskom populacijom dobar 1Foto: MDULS

Naselje Rupe, jedno od sedam romskih naselja na teritoriji opštine Ruma, primer je dobre organizacije informisanja i prijavljivanja Roma za imunizaciju protiv virusa Kovid 19, ocenjeno je nakon što je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Stevan Gligorin obišao danas to naselje.

Ovom posetom, Gligorin je nastavio akciju obilaska gradova i opština u Srbiji, gde se u podstandardnim romskim naseljima sprovodi akcija infomisanja i prijavljivanja za imunizaciju protiv Kovid 19. On je razgovarao sa lokalnim stanovništvom i predstavnicima lokalne samouprave.

„Ocenjeno je da je odziv za vakcinaciju među romskom populacijom dobar, kao i da će se, osim prijavljivanja na već otvarenom štandu u kancelariji u Udruženju Roma Ruma, započeti sa pojedinačnim obilaskom porodica u romskim naseljima, jer je praksa pokazala da lični konktat sa romskim kooridnatorom i predstavnicima opštine daje bolje rezultate“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Gligorin je pozdravio angažman opštine i mobilnih timova na terenu i ostakao da je Ministarstvo na raspolaganju za svaki vid pomoći i podrške koja je potrebna kada je u pitanju informisanje i prijavljivanje Roma za vakcinaciju.

On je pozdravio inicijativu da se pristup romskoj populaciji kombinuje u skladu sa praksom koja je do sada davala dobre rezultate i poručio da je cilj ove akcije da svi građani Srbije imaju jednak pristup informacijama, kao i da se svima kojima je to potrebno, pruži podrška pri prijavljivanju za vakcinaciju. Takođe, on je istakao kao važnu dobru saradnju sa Crvenim krstom u ovoj opštini i pozdravio uključivanje svih zainteresovanih organizacija u ovu akciju.

„Sve pohvale romskoj zajednici koja je pokazala solidarnost, obavestila svoje komšije i proširila informaciju o punktovima na kojima se mogu informisati o Kovid 19, ali i iskazati zainteresovanost za vakcinaciju. Važno je da se podrže sve kategorije stanovništva u ovom procesu, a ne samo romska zajednica, da se pošalje poruka da niko u društvu neće biti zaboravljen“, poručio je Gligorin.

Zamenica predsednika opštine Ruma Aleksandra Ćirić istakla je da će timovi posećivati romska naselja sve dok ne budu sigurni da je urađeno sve kako bi se što veći broj Roma zainteresovanih za vakcinaciju i prijavio. Oni su zaključili da je odziv stanovnika opštine za imunizaciju jako dobar, te da je veći deo starijih sugrađana vakcinisan i revakcinisan.

Državani sekretar obišao je zajedno sa rukovodstvom opštine stanovnike naselja Rupe i na terenu sa njima razgovarao o procesu prijavljivanja za vakcinaciju, ali i o drugim problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari