Medicinari u Čačku koji nisu vakcinisani moraju o svom trošku uraditi PCR test pre povratka na posao 1Foto: EPA-EFE/RICARDO MALDONADO ROZO

Rukovodstvo Opšte bolnice u Čačku odlučilo je da svi zaposleni u toj zdravstvenoj ustanovi koji nisu vakcinisani protiv korona virusa, moraju o svom trošku uraditi PCR test pre povratka na posao sa godišnjeg odmora, bolovanja ili korišćenja slobodnih dana.

Odluka je, po navodima direktora te zdravstvene ustanove Miroslava Sretenovića, doneta na osnovu dopisa kog je Ministarstvo zdravlja uputilo 13. jula čačanskoj Opštoj bolnici.

Za sprovođenje odluke zaduženi su načelnici i glavne sestre službe Opšte bolnice u Čačku a rezultati testa ne smeju biti stariji od 48 časova.

Odluku je kao „kranje suludu“ odbacio odbornik opozicione grupe građana „Čačak je naš“ i zdravstveni radnik u toj bolnici, Dragan Bisenić.

„Zaposleni u zdravstvu obavljaju posao od javnog značaja isto kao i predsednik i drugi državni funkcioneri. Da li prilikom poseta naših državnika zemljama koje zahtevaju obavezan PCR test oni to plaćaju o svom trošku? Naravno da ne, jer im je to u opisu posla“, rekao je novinarima Bisenić.

Ocenio je da je „jedino logično da PCR test na korona virus bude neophodan, ali besplatan“.

„Sve ostalo je besmisleno i kao i mnoge odluke ove vlasti zakonski vrlo diskutabilno“, rekao je Bisenić.

Dodao je da je zaposlenima u zdravstvu zbog prirode posla duže od godinu dana bilo zabranjeno da koriste godišnje odmore.

„I sada, kada očekujući novi talas virusa korona, zdravstvene radnike teraju da iskoriste godišnje odmore, nameće im se ovaj besmisleni izdatak. Naravno da podržavamo što veći obim vakcinacije, ali ovo nije način kojim bi se to postiglo. Briga o pacijentima je na prvom mestu, ali se ovde profit izgleda stavlja u prvi plan“, rekao je Bisenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari