Mediji izveštavaju adekvatno, ali daleko od idealnog 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Poverenica za zaštitu ravnopravnost Brankica Janković izjavila je danas, na predstavljanju priručnika za novinare „Borba za ravnopravnost“, da je to „alat i pomoć u izveštavanju“ i da ne očekuje da će se slika u medijima preko noći promeniti.

Janković je, na konferenciji za novinare, izrazila nadu da će priručnik doprineti boljem izveštavanju i smanjenju diskriminacije u medijima. Mediji izveštavaju uglavnom na adekvatan način, ali to je daleko od idealne slike, dodala je ona. Priručnik je napisan saradnji kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti sadrži i Misije OEBS i sadrži zakonske regulative o diskriminaciji, izvode iz kodeksa novinara, preporuke za nediskriminatorno izveštavanje, rečnik tolerancije i preporuke Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije.

Verujemo da niko ne želi da sprovodi diskriminaciju, da nekoga uvredi, ili povredi. Mislim da novinari ponekad prosto ne znaju koje reиi da koriste kada govore o nekoj grupi, rekla je Janković. Mediji danas više nego ikada, ocenila je Janković, utiču na formiranje mišljenja javnog mnjenja. Mi bez medija ne bismo mogli da obavljamo svoj posao, jer kada se ne postupa po preporuci Poverenice mi o tome obavestimo javnost. Mediji su tu i da nam pomognu da promovišemo primere dobre prakse, rekla je Brankica Janković.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio istakao je da mediji imaju ključnu ulogu u podizanju svesti o diskriminaciji. Uvek je važno naglasiti ključnu ulogu novinara i medija da se izvesti o slučajevima diskriminacije. Mediji su ti koji treba da imaju vodeću ulogu u jačanju društva u kome nema mesta diskriminaciji, rekao je Oricio.

Prema njegovoj oceni, tehnološkim napretkom i pojavom društvenih mreža pojavljaju se slučajevi skrivenog govora mržnje u komentarima, što predstavlja dodatni izazov za medije.

Nadam se da će ovaj priručnik biti koristan alat za novinare, posebno one koji izveštavaju o ovoj temi, ali i za urednike, kako bi mogli da prilagode komentare sa govorom mržnje u digitalnom svetu, rekao je Oricio. Oricio je dodao da je priručnik još jedan primer saradnje Misije OEBS i Kancelarije Poverenice u promociji poštovanja ljudskih prava, modernizaciji društva, toleranciji, ravnopravnosti i njegovoj raznolikosti.

Profesor Fakulteta političkih nauka Veselin Kljajić rekao je da se vrednost demokratskog društva ogleda u negovanju ljudskih prava i da priručnik predstavlja kariku koja je nedostajala u zakonskom sistemu koji se odnosi na medije. Svedoci smo da se i mediji veoma često nalaze u ulozi diskriminatora i da često mogu stvarati ponižavajući ili uvredljiv sadržaj, rekao je Kljajić.

Novinari posebnu pažnju treba da posvete načinu na koji prenose izjave političara koje mogu da sadrћe govor mržnje, ukazao je Kljajić koji je dodao da je priručnik uveo kao obaveznu literaturu svojim studentima na trećoj i četvrtoj godini fakulteta i na master studijama.

Jedna od autorki priručnika Tatjana Jakobi rekla je da mnogi mediji krše Kodeks novinare ne samo u onim delovima koji se odnose na širenje stereotipa, već i na širenje mržnje.
Mediji moraju da znaju da ne predju tu tanku liniju između slobode govora i govora mržnje, rekla je Jakobi. Autorke priručnika su poverenica Brankica Janković, Tatjana Jakobi, Antigona Andonov i profesorka Ivana Krstić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari