Medijske slobode u Srbiji dotakle dno 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MIŠKOV

Medijske slobode u Srbiji su na najnižem nivou u protekle dve decenije a profesionalni novinari su onemogućeni da slobodno i bezbedno rade svoj posao.

Nedavni sinhronizovani napadi državnih funkcionera i tabloidnih medija na redakciju KRIK-a i pokušaj kriminalizacije njegovih novinara pokazali su da vlast ne samo da nije spremna da učini sve na šta je obavezuju naši zakoni i prihvaćeni međunarodni ugovori i povelje, već konstantno generiše mržnju i stvara izuzetno nepovoljan i nebezbedan ambijent za nezavisne novinare i medije – poručio je juče predsednik NUNS-a Željko Bodrožić na konferenciji za medije održanoj ispred Narodne skupštine povodom napada državnih funkcionera i tabloida na novinare.

Bodrožić je istakao da ne postoji iskrena namera vlasti i institucija da se katastrofalno stanje na medijskoj sceni popravi, te da je to razlog zbog kojeg su novinarska udruženja i koalicije odlučila da napuste Radnu grupu za bezbednost novinara Vlade Srbije.

– Očekivali smo da se povodom opasnih napada na KRIK oglase nezavisne državne institucije i zaštite ih, ali nažalost, dobili smo sa zakašnjenjem samo mlaku reakciju Ministarstva kulture i informisanja, ali ne i Radne grupe za bezbednost novinara Vlade Srbije. Državno tužilaštvo, MUP, Zaštitnik građana, REM i mnogi drugi, ostali su nemi na crtanje mete na redakciju KRIK-a, dok su narodni poslanici vladajuće stranke nastavili da kriminalizuju naše kolege i daju povoda tabloidima za nastavak besomučne kampanje – naglasio je Bodrožić. On je pozvao Republičko javno tužilaštvo da se izjasni o indicijama koje pojedini mediji iznose protiv redakcije KRIK a od REM-a je zatražio da se izjasni o širenju dezinformacija na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, posebno na televiziji Pink.

Na pitanje kako komentariše izlazak novinarskih udruženja iz Radne grupe za bezbednost novinara, član ovog tela, novinar Veran Matić, kaže za Danas da to vidi kao čin koji svojim radikalizmom treba da prodrma članove Radne grupe koji nisu odgovorili na predloge da se razgovara o slučaju satanizacije redakcije KRIK-a u tabloidnim medijima kao ni na zahteve da se Radna grupa oglasi tim povodom.

– Ušli smo u drugu nedelju ove dramatične situacije i ono što zabrinjava je da još uvek nema nikakve reakcije Radne grupe na taj čin izuzev generičkog poziva Ministarstva kulture i informisanja koji se uklapa u nepostojanje bilo kakve komunikacije sa članovima Radne grupe. Sada je, nadam se, svima jasno da se mora pronaći efikasan mehanizam koji će urgentno i adekvatno reagovati na sve slučajeva pretnji, napada, proganjanja, govora mržnje… kako bi se preventivno delovalo, ili kako bi nadležne institucije urgentno reagovale i uspešnije rešavale slučajeve – ocenjuje Matić.

Upitan ima li Radna grupa sada svrhu, naš sagovornik odgovara potvrdno, ističući da treba raditi na tome da ona preraste u funkcionalnu organizaciju koja okuplja ključne aktere iz ove oblasti.

– Potrebno je ispregovarati sve ono što do sada nije urađeno – iz perioda pre osnivanja Radne grupe kao i pravila igre, zaduženja, komunikaciju sa javnošću, sistem za reagovanje u različitim situacijama ugrožavanja bezbednosti novinara. Radna grupa mora delovati nezavisno od aktuelne ministarke ili predsednice vlade čiju ulogu sagledavam u kontekstu realizacije usaglašenih zaključaka Radne grupe kako bi ona relaksirano i efikasno radila na zadacima zbog kojih je i osnovana – naglašava Matić, dodajući da očekuje „resetovanje“ rada Radne grupe.

Medijima se na jučerašnjoj na konferenciji obratio i urednik KRIK-a Stevan Dojčinović ističući da su tabloidi glasnogovornici vlasti i da bez dokaza povezuju KRIK i kriminalne grupe. On je rekao napadi na KRIK traju već pet godina, zbog toga je redakcija tužila neke novine i dobila ih na sudu, ali da je ovo najopasniji napad do sada jer se KRIK povezuje sa jednim od kriminalnih klanova koji su u ratu.

– Oni nas svrstavaju, bez ikakvih dokaza, da smo deo neke kriminalne grupe, a razlog tome je to što godinama pišemo o vezi između Beluvukove grupe i vrha vlasti. Sada, kada vlast hoće da hapsi tu grupu i želi da izbriše prošlost sa tom grupom, pokušavaju da odbrane sebe optužujući nas. KRIK je od osnivanja konstantno pod napadima provladinih medija – rekao je Dojčinović.

Jučerašnju konferenciju za medije održala su udruženja i organizacije koji su izašli iz vladine Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara – Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Slavko Ćuruvija fondacija i Lokal pres.

Vučićević izgubio još jedan sudski proces

Viši sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu po kojoj je urednik dnevnog lista Informer Dragan J. Vučićević povredio čast i ugled novinarke Jelene Obućine, rečeno je agenciji Beta. Kako se navodi, time je potvrđena ranija prvostepena presuda Prvog osnovnog suda, a urednik Informera će Obućini morati da plati nematerijalne troškove. Obućina je tužila Vučićevića zbog toga što je na televiziji u martu 2017. godine nazvao „političkom komesarkom DOS-a“, „najgorim lažovom“ i „žutom novinarskom ološ elitom“. Sudski proces je trajao četiri godine. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.