Međunarodna nedelja civilnog društva u Beogradu 1Foto: FI/GabriellaFabbri

Međunarodna nedelja civilnog društva (International Civil Society Week 2019) okupiće u Beogradu oko 1000 predstavnika civilnog društva iz više od 100 zemalja.

Od 8. do 12. aprila 2019. godine, Građanske inicijative i Svetska mreža za građansku participaciju biće domaćini Međunarodne nedelje civilnog društva u Beogradu, koja se održava pod pokroviteljstvom Vlade Srbije.

Tim povodom, u Beogradu je boravio generalni sekretar CIVICUS-a, Deni Šriskandaradža, koji je prisustvovao sastanku u Ministarstvu spoljnih poslova, a zatim se u Kući ljudskih prava sastao sa predstavnicima Građanskih inicijativa i drugih organizacija civilnog društva, čime su zvanično počele pripreme Međunarodne nedelje civilnog društva 2019.

„Za održivu i zdravu demokratiju potrebni su mehanizmi za angažovanje građana koji im omogućavaju da se okupe, da slobodno govore i da menjaju loš položaj, što je ponekad neprijatno političarima, ali je poenta demokratije“, izjavio je Deni Šriskandaradža.

Tema događaja je „Moć zajedništva“, sa ciljem da poveže učesnike iz različitih sektora, regija i pozadina kako bi zajedno našli odgovore na goruće svetske probleme.

„Jedan od razloga što je bord CIVICUS-a izabrao Srbiju i ovaj region je veliki potencijal za izgradnju novih oblika demokratije. Možemo biti kreativni ovde i razmisliti o tome kako da upotrebimo internet i digitalnu tehnologiju da povežemo ljude, kako da nadjemo kreativne načine za izgradnju snažnijih zajednica, kako da izgradimo inkluzivnija društva, sa više dijaloga“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari