Međunarodni dan tolerancije: Povratnici se svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom 1Foto: Shutterstock/StunningArt

Na Međunarodni dan tolerancije važno je osvrnuti se na položaj povratnika po readmisiji, koji se svakodnevno suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije.

Više od 70 odsto povratnika suočilo se sa diskriminacijom u javnom prostoru od strane njima nepoznatih osoba, pokazalo je istraživanje „Društveno ekonomski položaj i reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji u Srbiji 2021. godine”.

Marija Bogdanović, vođa Globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ koji u Srbiji sprovodi GIZ, ističe da su ovakva istraživanja od velikog značaja jer bacaju svetlo na ugrožene kategorije društva i otvaraju prostor za poboljšanje njihovog položaja.
„GIZ, zajedno sa partnerima, radi na jačanju kapaciteta povratnika po readmisiji, ali i drugih ugroženih građana, kako bi im obezbedio alate za dostojanstven život i otvorio prostor sa napredak”, rekla je Bogdanović.

Ispitanici u anketi su naveli da su bili diskriminisani u zdravstvenoj ustanovi (58%), Centru za socijalni rad (50%), policiji (26%), u pravosudnim institucijama (11%). Suočili su se sa diskriminacijom i u u prodavnici (36%), javnom prevozu (34%), u banci (13%). 19% odsto njih bilo je izloženo diskriminaciji od strane šefova preduzeća.

„Istraživanje je pokazalo i da, za razliku od muškaraca koji su diskriminaciju iskusili uglavnom u javnoj sferi, za žene je specifično to što diskriminacija ne prestaje ni u porodici”, navodi Bogdanović.

Osim jedne žene koja je izričito navela da do sada nije imala iskustvo bilo kakve diskriminacije, sve druge davale su brojne primere izloženosti diskriminaciji u različitim kontekstima – u institucionalnom okruženju, u zajednici, u porodici.

„Na osnovu izjava ispitanica čini se da se diskriminacija tokom vremena ne smanjuje već povećava i da su nove generacije još izloženije različitim vidovima diskriminacije”, navodi prof. dr Slobodan Cvejić, autor pomenutog istraživanja.

Istraživanje „Društveno ekonomski položaj i reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji u Srbiji 2021.godine” objavio je Komesarijat za izbeglice i migracije u saradnji sa SeConS, a uz podršku Globalnog programa Migracije za razvoj (PME). Program je deo šire inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari