Međunarodni dečji festival folklora "Licidersko srce" u Užicu 1Foto: Udruženje Era

Pesma i igra, dečji smeh i radost, koncerti, radionice i izložbe, uprkos ponovo zahuktaloj koroni, deo su ovogodišnjeg 13. Međunarodnog dečjeg festivala folklora „Licidersko srce“, koji se održava u Užicu od 15. do 19. avgusta.

Upravo zbog epidemije virusa korona, prošle godine je festival održan onlajn, a ove godine je ugostio 23 ansambla sa oko 700 učesnika, uzrasta od šest do 16 godina iz Ukrajine, Egipta, Moldavije, Bugarske, Mađarske, Severne Makedonije, Republike Srpske i Srbije. Njih su, tokom svečanog defilea centrom grada, Užičani pozdravljali i divili se raskoši narodnih nošnji i igara zemalja iz kojih dolaze.

Osim na užičkom trgu, „licidarci“ su igrali i pevali na trgovima na Zlatiboru i u Višegradu i posetiti najzanimjivije turističke lokalitete na tom prostoru. Pored nastupa ansambala, u toku su i zanimljive izložbe, radionice, seminari, folklorne igraonice… Organizovan je novi program „Licidersko srce prirodi“, u okviru koga će, u saradnji sa JP Srbijašume, nastati Drvored prijateljstva. Festival je nastavio i svoju humanitarnu misiju, pa će novac od prodaje liciderskih srca i suvenira biti uplaćen Odeljenju neonatologije Opšte bolnice Užice.

Umesto političara, koji su pozdravili goste i domaćine, festival su, ipak, zvanično otvorila deca.

– Festival je otvoreeeen – uzviknula je grupa nasmejanih mališana u narodnim nošnjama sa bine na Trgu partizana i pustila u nebo nekoliko golubova, simbola mira, prijateljstva i saradnje.

– Mladima je potrebno mnogo više ovakvih susreta, jer je to najbolji način da upoznaju vršnjake iz drugih zemalja i da kroz pesmu i igru brišu granice i predrasude, steknu prijateljstva koja će trajati godinama – poručila je dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica i pozvala učesnike festivala da otkriju „gostoprimstvo Užičana, ljudi otvorenog duha i srca“.

„Festival je“, kazala je, „promocija folklorne baštine naroda sa različitih podneblja“ i kao njegovu najveću vrednost istakla „zbližavanje mladih koji poštuju svoju i tuđu tradiciju“.

U svom obraćanju, prilikom otvaranja festivala, ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrović je ocenio da je „Licidersko srce“ „praznik koji je nastao sa decom, u ime dece i za decu“.

– Toliki broj dece u ovom gradu, govori da budućnost postoji, ali i podrška i saradnja mnogih zemalja sveta“, naveo je ambasador i dodao da „nastup svakog folklornog ansambla ima svoju priču, svoju bajku i svoju tradiciju.

Okupljene je pozdravio i Borislav Maksimović iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koje je jedan od suorganizatora te manifestacije, koji je, između ostalog, odao priznaje Užičanima koji, kako je rekao, „poštujući sva pravila struke, uspevaju da tako veliki festival organizuju u vreme dok se ceo svet bori sa pandemijom“.

Ivana Cvetković, članica Organizacionog odbora festivala je istakla da je „Licidersko srce“ „jedna od najvećih folklornih, dečijih, međunarodnih i prekograničnih manifestacija u ovom delu Evrope“.

– Za 13 godina na festivalu je učestvovalo više od 10.000 dece iz 40 zemalja. Prethodna godina nam je svima bila teška, deci najteža. Prošlogodišnji festival smo održali onlajn i to nije ono što naš festival čini posebnim i drugačijim od ostalih – poručila je Ivana Cvetković, koja je i predstavnica užičkog udruženja Era, koje organizuje taj festival, a čiji pokrovitelj je predsednik Srbije.

Suorganizatori te manifestacije su i Grad Užice i Turistička organizacija Zlatibor, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Predostrožnost od infekcije

„Preduzeli smo sve mere da učesnici festivala budi zdravi. Oni su došli zdravi, sa negativnim PCR testovima, i nadamo se da će se zdravi vratiti svojim kućama, sa najlepšim utiscima iz Užica, sa Zlatibora i Višegrada“, navela je Ivana Cvetković. Objasnila je da su deca smeštena u užičkim domovima učenika u kojima je, kako je rekla, „higijena podignuta na najveći mogući nivo“, te da su zdravstvene ustanove u gradu upoznate sa održavanjem festivala. Uz programe, koji se odvijaju na otvorenom i radionice koje su namenjene samo učesnicima festivala, ona je objasnila da je „smanjena i interakcija između publike i gostiju, što je ranijih godina bila važna odrednica festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari