Predsednici Rusije i SAD, Dmitrij Medvedev i Barak Obama, potpisali su danas u Pragu u zamku Hradčani „novi START“ – Sporazum o daljem smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja. Obama je Evropljanima i svetu pred oko 30.000 Pražana ispred zamka Hradčani taj sporazum obećao pre godinu dana, 5. aprila, kada je došao u češku prestonicu na samit sa Evropskom unijom.

Vizija sveta bez nuklearnog oružja koju je predstavio Obama podrazumeva, kako je tada kazao, da će se zemlje koje ga imaju razoružavati, zemlje koje ga nemaju neće nastoji da ga dobiju a svako na svetu i zemlje u razvoju imaće pravo da koristi nuklearnu energiju u mirovne svrhe.

Iako prve analize sporazuma koji će biti objavljen u punoj verziji do kraja aprila i predložen parlamentima obe zemlje da ga ratifikuju, upozoravaju da se ne radi o „revoluciji u razoružanju“, Obama ga vidi kao krupan korak ka svojoj „praškoj“ viziji.

Dmitrij Medvedev je sinoć po dolasku u Prag ocenio da je taj sporazum važan i za Evropu jer će svakako narednih godina oblikovati globalni proces razoružavanja.

Praškim sporazumom, kako se Česi, domaćini samita, nadaju da će ući u istoriju, dve nuklearne supersile obavezuju se da će smanjiti broj nuklearnih glava za 74 odsto u odnosu na limite starog START-a iz 1991. godine, a za 30 odsto u odnosu na poslednji sličan sporazum, STORT koji su u Moskvi 2002. potpisali tadašnji predsednici Vladimir Putin i Džordž Buš.

SAD i Rusija strateškim arsenalima koje im novi sporazum ostavlja, mogu i dalje da unište jedna drugu čak 13 puta. Sporazum obavezuje da u toku narednih sedam godina ostave po 1.550 nuklearnih glava i 700 nosača glava, dakle rakete, avione i podmornice. Svaka zemlja će sama određivati strukturu svog arsenala.

Prema pratećim jednostranim deklaracijama, SAD i dalje nameravaju da razvijaju i planiraju sa NATO svoju protivraketnu odbranu, a Rusija zadržava sebi pravo da od Praškog sporazuma odstupi ukoliko proceni da ti planovi već ugrožavaju ruske nuklearne snage.

Američki predsednik Barak Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev počeli su danas nuklearni samit u praškom zamku Hradčani bilateralnim susretom, pre nego što u podne svečano potpisali Sporazum o daljem smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja, zamenu za stari START.

Prema nezvaničnim najavama, uz krupne međunarodne teme, svakako Avganistan, ali i međunarodni terorizam povodom poslednjih napada na moskovski metro i eksplozija na severnom Kavkazu, na dnevnom redu naći će se i nuklearni program Irana.

Analitičari očekuju da će Obama u Pragu pokušati da ubedi Medvedeva u potrebu sankcija protiv Irana u Savetu bezbednosti UN i iskoristiti to što Kina, koja je to do sada oštro odbijala, sada ima više sluha za sankcije.

Vanredna, neočekivana tema može du bude Kirgizija, gde i Rusija i SAD imaju svoje interese i s uznemirenjem gledaju na najnovije nerede i državni prevrat u Biškeku.

Dok je ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva dočekala prekjuče u Bratislavi šačica demonstranata koji su nastojali da upozore na kršenje ljudskih prava u Rusiji, u Pragu takvih nema, a do Hradčana danas pokušavaju da se probiju demonstranti koji, paradoksalno, samit pozdravljaju.

Češka inicijativa „Ne bazama“ koja je vodila žestoku kampanju da spreči da u Češkoj bude razmešten radar američkog antiraketnog štita od koga je u međuvremenu Obama odustao, najavila je pred samitdemonstracije dalje od Hradčana na drugoj obali Vltave.

Desetak aktivista obučenih u bele kombinezona sa natpisom „Ne bazama“ uputilo se, međutim, neočekivano pešice ka Hradčanima da upozori da likvidacija starog i nepotrebnog oružja nije nikakvo razoružavanje.

„Proces razoružavanja mora da ima jasan i javno objavljeni calendar poteza“, rekli su aktivsti češkim medijima a takođe traže da posle ovog samita uslede dalji konkretni koraci u razoružavanju.

Sam „novi START“ inicijativa „Ne bazama“ pozdravila je kao „izraz globalnog realizma koji doprinosi jačanju bezbednosti u Evropi i smanjuje tenzije na globalnom nivou“.

Fotografije iz Praga





http://www.youtube.com/v/QxBpvC4DrUY&hl=en_US&fs=1&

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari