Medvedev na Telegramu: Zapad predložio da se Ukrajina podeli kao Koreja 1foto: EPA-EFE/YULIA ZYRYANOVA / SPUTNIK POOL

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov odbacio je tvrdnje zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva da Ukrajina želi da okonča rat na svojoj teritoriji tako što će zemlju podeliti na dva dela, kao nekada Koreja. jeste, piše Njuzvik.

Medvedev je na komunikacionoj platformi Telegram tvrdio da je Zapad predložio ovo rešenje Ukrajini. Prema ovom navodnom planu, Ukrajina bi funkcionisala na liniji Južne Koreje, a Donbas i druge okupirane teritorije bile bi pripojene Rusiji. Medvedev je, međutim, rekao da Ukrajina o takvom rešenju može „samo da sanja” i da ono nije moguće jer je Rusija „suverena zemlja sa impozantnim oružjem”, prenosi Jutarnji list.

„Ukrajina nije Koreja. Neće biti 38. paralele, niti drugih paralela. Neće biti tuđih priča i scenarija nametnutih spolja“, rekao je Danilov. „Ruski bojni brod je odredio u kom pravcu će se kretati. Nema promene na horizontu. Ukrajinske odbrambene snage funkcionišu“, dodao je on.

Ukrajinski zvaničnici su već spominjali podelu Koreje kada su razgovarali o okončanju rata. Kirilo Budanov, nedavno ministar odbrane Ukrajine, rekao je u martu prošle godine da će Rusija pokušati da Ukrajini nametne „korejski scenario“.

„Putin će pokušati da povuče granicu između okupiranih i neokupiranih regiona. To je pokušaj stvaranja Severne i Južne Koreje u Ukrajini. Neće moći da ‘proguta’ celu zemlju. Okupator će pokušati da okupirane teritorije ujedini u jedna kvazi država koja će biti protiv nezavisne Ukrajine“, rekao je Budanov.

Bivši ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov govorio je u avgustu prošle godine o podeli Ukrajine. Reznikov je rekao da Ukrajina ne može da ide korejskom rutom. „To bi bilo moguće da su Rusi zamrzli sukob 2014. godine“, rekao je Reznikov. Međutim, Kremlj nije bio zadovoljan time, pa je krenuo u ofanzivu“, dodao je bivši ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari