Medvedi u zoo vrtovima nisu se uplašili senki: Da li je zima gotova? (FOTO/VIDEO) 1Foto: Zoološki vrt grada Beograda

Medvedi iz Beogradskog zoološkog vrta i Zoološkog vrta na Paliću najavili su danas brz kraj zime i dolazak lepog vremena.

Medvedi su danas izašli iz svojih jazbina, a kako su za Danas rekli iz Beo zoo vrta, nisu se uplašili svoje senke.

“Danas se obeležava Dan državnosti, a na Sretenje i naši medvedi tradicionalno privlače pažnju. Oni su danas izašli iz svojih skrovišta i nisu pobegli od svoje senke. Po narodnom verovanju, to znači da se zimi vidi kraj”, naveli su iz Beo zoo vrta.

Prema narodnom verovanju, kada medved ugleda svoju senku i uplaši se, znači da će zima trajati još šest nedelja, a ukoliko se ne uplaši svoje senke, znači da se bliži kraj zime i da nas očekuje lepo vreme.

Ako je verovati narodnom “meteorologu”, zima se zaista bliži kraju, budući da je mrki medved po imenu Medeni, koji boravi u Zoološkom vrtu na Paliću, danas nestrpljivo čekao trenutak da napusti svoju jazbinu.

Ne samo da se nije uplašio svoje senke, već je pohitao pravo u vodu, na jutarnju kupku, a potom se počastio i koricama hleba koje su bile samo užina pred obilni doručak.

 

Dok ga posmatramo kako se razigrano kreće po vodi, u Zoo vrtu na Paliću nam objašnjavaju zašto Medeni ipak nije pouzdani “meteorolog”.

“Naš Medeni kada izađe iz svoje pećine, nikada se ne vraća u nju, jer mu je mnogo zanimljivije napolju, gde se kupa, igra, posmatra svoju okolinu. Budući da ovo nije njegovo prirodno stanište i da nema problem da pronađe hranu tokom zime, već ga svakodnevno hranimo svežim voćem i povrćem, Medeni nema klasičnu hibernaciju, odnosno ne pada u zimski san, pa ga tako ni ne možemo smatrati pravim meteorologom”, kaže za Danas Sonja Mandić, v. d. direktora Zoološkog vrta na Paliću.

Medeni je u Zoo vrt na Paliću došao kada je imao samo dve godine i to sa teritorije Novog Pazara, gde ga je inspekcija zaplenila kao nelegalno držanu životinju.

Ovde je, kako dodaje naša sagovornica, pronašao svoje utičište i mir, a svake godine mu se na taj dan proslavlja i rođendan.

“Kada je došao u Zoo vrt, već smo imali spremnu voalijeru za njega, koja je bila izgrađena kao potpuno nova. Stariji posetioci se dobro sećaju vremena kada je u periodu otvaranja Zoo vrta, pedesetih godina prošlog veka, objekat medveda bio dosta mali, jer su vrtovi tada smatrani više za klasičnu izložbu životinja, pa su životinje držane u vrlo malim prostorima da bi posetioci mogli da ih vide u svakom trenutku. Vremenom su se standardi promenili, kako evropski, tako i naši, u korist dobrobiti životinja, pa tako danas imaju mnogo više prostora po kojem se slobodno kreću, igraju, odmaraju i skrivaju”, ističe Sonja Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari