Somalija je sada dovoljno stabilna i bezbedna za raspoređivanje mirovnih snaga Afričke unije, izjavio je premijer Etiopije Meles Zenavi. On je dodao da se nada da će afričke zemlje ispuniti obećanje i uputiti trupe u Somaliju kako bi pomogli etiopskim vojnicima koje je on poslao u Somaliju prošle godine.

Somalija je sada dovoljno stabilna i bezbedna za raspoređivanje mirovnih snaga Afričke unije, izjavio je premijer Etiopije Meles Zenavi. On je dodao da se nada da će afričke zemlje ispuniti obećanje i uputiti trupe u Somaliju kako bi pomogli etiopskim vojnicima koje je on poslao u Somaliju prošle godine. Etiopske trupe pomogle su proterivanju islamista iz Mogadiša u decembru, dok je vlada prošlog meseca proglasila pobedu nad pobunjenicima posle žestokih sukoba. Međutim, više od trećine stanovnika napustilo je grad i neophodna ima je hitna pomoć.
Manje od 40 odsto od ukupno 300.000 iseljenih stanovnika Somalije dobilo je neku pomoć, izjavio je šef humanitarne misije UN Džon Holms. Posle posete Mogadišu Holms je izjavio da je Somalija danas oličenje gore krize nego one u sudanskom regionu Darfur. Meles je izjavio i da želi uskoro da povuče svoje trupe kojih ima nekoliko hiljada a koje bi zamenile snage Afričke unije. „Stvari su značajno poboljšanje u Mogadišu i stvorene su mogućnosti da mirovne trupe mogu da obavljaju svoj posao“, izjavio je on. „Nadam se i očekujem od tih afričkih zemalja da ispune obećanja i pošalju svoje trupe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari