Elitne jedinice koje su tokom više od trideset sati držale u opsadi osumnjičenog serijskog ubicu iz Tuluza, ubile su ga „metkom u glavu“ u legitimnoj odbrani, izjavio je juče francuski državni tužilac Fransoa Molen. Jedinice RAID učinile su sve da uhvate živog osumnjičenog Mohameda Meraha, koji je sam rekao da je ubio sedmoro ljudi inspirisan Al Kaidom, i da pucaju samo u legitimnoj odbrani, rekao je Molen na konferenciji za štampu.


– Upravo zato što je sve učinjeno, operacija je trajala toliko dugo uz ugroženost jedinca RAID među čijim pripadnicima je petoro povređenih – dodao je Molen. On je rekao da je policija ušla u njegov stan posle opsade duže od 30 sati, da je osumnjičeni izašao iz kupatila pucajući i da je pogođen u glavu dok je iskakao kroz prozor. Tužilac je takođe rekao da je Merah 11, 15. i 19. marta snimio kako je ubio troje jevrejske dece, jednog rabina i tri vojnika.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi najavio je oštrije kažnjavanje širenja ekstremističkih ideologija. Posle ubistava u Tuluzu i Montobanu, na jugoistoku Francuske, on je rekao da nove mere treba da budu uperene protiv širenja ekstremističkih ideja preko interneta i u zatvorima, kao i protiv vrbovanja mladih tokom putovanja u inostranstvo, na primer u Pakistan i Avganistan.

– Od sada će svaka osoba koja bude posećivala internet stranice gde se hvali terorizam ili poziva na mržnju i nasilje biti krivično kažnjena – rekao je Sarkozi u govoru prenošenom iz Jelisejske palate na radiju i televiziji.

On je takođe rekao da će krivično biti kažnjen i svako ko bude odlazio u inostranstvo na kurseve indoktrinacije ideologijama koje vode ka terorizmu. Predsednik je rekao da su on i premijer Fransoa Fijon tražili od ministra pravde da ispita širenje tih ideologija u zatvorima. Sarkozi je pozvao građane da „ostanu ujedinjeni“ i ne podležu paušalnim osudama drugih.

– Naši muslimanski sugrađani nemaju ništa zajedničko sa ludom motivacijom jednog teroriste – rekao je Sarkozi. Francuski predsednik je rekao da je sve učinjeno da atentator Mohamed Merah bude izveden pred sud, ali da se nije moglo ni pomisliti da se ugrožavaju životi da bi se postigao taj cilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari